Tror på bedring i snøkaoset på Vestlandet

Over 30 veier er fortsatt stengt på grunn av ras og flom på Vestlandet, men mindre nedbør og kaldere vær gir håp om bedring.

Regn og rasfare har skapt kaotiske tilstander på vestlandsveiene de siste dagene. Værutsiktene det neste døgnet skaper imidlertid optimisme hos Vegvesenet.

– Nedbøren har avtatt, og det er blitt litt kaldere. Hvis værvarselet for det kommende døgnet slår til, vil skredfaren reduseres ytterligere, sier vaktoperatør Tore Tysse i Statens vegvesen til NTB.

Han råder ikke lenger folk til å la bilen stå.

– Vi ber folk om å være på vakt, men det er ikke lenger grunn til å fraråde folk å bruke bilen. Det kan være mye vann på veiene, og det er fortsatt fare for skred enkelte steder, sier Tysse.

Kaoset på veiene ble utløst da det ble mildvær søndag. Det har gått en lang rekke ras, i tillegg flommer vannet i veiene mange steder.

Evakuerte skole
I Sogn og Fjordane ble en skole evakuert mandag. Store mengder snø og is i Storelva skapte fare for flom, og Elevene ved Hornindal skole ble sendt hjem.

– Vi følger situasjonen tett utover kvelden og natta. Dersom isen ikke løsner, blir det ikke skole i morgen, sier ordfører Edvin Haugen i Hornindal kommune til Fjordingen.

Midt på dagen fikk elevene beskjed om å ha på seg utesko inne, i tilfelle de måtte forlate skolen, og ikke lenge etter hadde isen steget så raskt at skolen ble evakuert.

Også i Hordaland ble flere elever berørt av mildværet. I Modalen kom bare 12 av 74 elever ved Mo skole seg på skolen som følge av ras og stengte veier, skriver Bergensavisen.

Sperret inne
Et flere hundre meter bredt ras stenger E39 mellom Skei og Førde. Bilister som måtte snu på grunn av raset som gikk mandag morgen, fikk trøbbel da de skulle rundt. Her møtte de nemlig nye ras på sørsiden, melder firda.no.

I Møre og Romsdal er bygda Hellesylt i Stranda isolert som følge av to ras på fylkesvei 60. Ei ferje er satt inn for å bøte på situasjonen.

I Heglandsdalen og Opstveit i Kvinnherad kommune evakuerte minst fem familier seg selv etter at det gikk flere ras søndag. Frykten for flere ras gjorde at familiene innlosjerte seg selv hos venner og familie utenfor rasområdet.

– Tidligere har det gått flere ras på begge sider av bolighusene, sier lensmann i Kvinnherad kommune, Jon Fosse.

Toget går
Bergensbanen ble sperret av et ras i 6.30-tiden mandag morgen. Et tog mellom Voss og Bergen måtte returnere til Voss da det gikk et ras over linjen mellom Bulken og Evanger. Banen ble åpnet for trafikk igjen mandag formiddag.

Odda er et av stedene som er hardest rammet av været. Tre av de fire veiene ut av Odda var stengt mandag kveld, og ordføreren er bekymret for beredskapen i kommunen. Mange kom seg ikke på skole eller arbeid.