Vil flytte postkassa inn i stua

Med sin nye digitale tjeneste ønsker Posten å flytte postkassa inn i stuene til folk. Men den gamle postombæringen skal fortsatt bestå.

I løpet av våren kan du selv velge om du vil motta post i en digital postkasse i tillegg til den fysiske postkassen.

– I dag er det mange som har en lang vei til den grønne postkassa, men nå kan de flyttes inn i stuene. Det vil være en stor forbedring for privatpersoner, småbedrifter og store konsern, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

Postens nye digitale postkasse skal gjøre det enkelt å sende, motta, behandle og arkivere viktig post. Systemet skal ha samme sikkerhetsnivå som nettbankene.

Mindre snailmail

Forbrukerne må i dag forholde seg til mange nettsider, brukeridentiteter og passord. I gjennomsnitt får en voksen person årlig 200 sendinger med viktig post. Med Postens Digipost vil all post fra for eksempel banker, forsikringsselskaper, strømleverandører og offentlige etater kunne samles i én digital postkasse.

– Den digitale postkassa skal gjøre det enklere å sende, motta, behandle og arkivere viktig post. Systemet etableres med tilsvarende sikkerhetsnivå som nettbankene, sier konsernsjef Dag Mejdell i Posten.

Det har blitt mindre fysisk post de siste årene på grunn av overgang til digitale løsninger. Den trenden vil fortsette.

– Vi er oppmerksom på at vår digitale satsing vil ha konsekvenser for ordinær post. Men gjør ikke Posten dette, gjør noen andre det. Posten må være med og vi vil være først ute i Norge, sier postsjefen.

Supplement

Postens nye digitale postkasse baserer seg på folks gateadresse i tillegg til personnummer. Dermed følger den digitale postkassen med om man endrer adresse, og vil i praksis følge deg gjennom hele livet fra man fyller 15 år. Målet er at det nye digitale postsystemet skal være i ordinær drift i løpet av første halvår i år.

3.000 norske husstander har i dag ikke mulighet for å legge inn bredbånd. I tillegg er det mange som ikke har tatt i bruk bredbånd, og mange som ikke ønsker å ta det i bruk.

– Det er viktig å understreke valgfriheten. De som fortsatt ønsker all posten sin i den grønne postkassa, skal få det, sier samferdselsministeren.

Hun legger til at Posten fortsatt skal sikre en likeverdig postombæring og en enhetlig porto i hele landet. (©NTB)

hilde.kristiansen@ntb.no