Stoltenberg vil ha jobbdugnad

Ledere i både offentlig og privat sektor må gjøre mer slik at flere arbeidstakere velger å stå lenger i jobb, mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Vi må sammen sørge for å legge til rette for en gradvis overgang til pensjonisttilværelsen for dem som ønsker det, og for å ha plass i arbeidslivet også til dem som av ulike grunner ikke kan yte full innsats 100 prosent av tiden, sa Stoltenberg i sin tale på årskonferansen til NHO.

Han mener at det må være plass til seniorer og til dem som har helseproblemer og inviterte til dugnad for at flere kan stå lenger i arbeid. Pensjonsreformen som ble innført fra årsskiftet skal bidra til at flere velger å stå i jobb, og statsministeren mener regjeringen gjennomfører flere andre tiltak for å nå målet.

– Fjerne hindre
– Skal dette ha noen mening, er vi helt avhengige av at arbeidslivet tar imot denne arbeidskraften. Ledere både i offentlig og privat sektor må ta ansvar for å gjøre mer og tilrettelegge bedre enn i dag, sa Stoltenberg.

Stoltenberg nevnte også blant annet Nav-reformen, arbeidet for et inkluderende arbeidsliv og ny pensjonistbeskatning som eksempler på tiltak som skal bidra til økt tilgang på arbeidskraft.

– Sammen må vi se etter og fjerne hindre, og sørge for at det faktisk er mulig å stå i arbeidslivet lenger for dem som ønsker det. Her har både offentlig og privat sektor en stor oppgave, sa Stoltenberg.

Fella
Velferdsfellen er temaet for NHOs årskonferanse, symbolisert med en stressless i en musefelle få forsiden av programmet.

– Vi har ikke gått i fella, og har alle muligheter til å unngå den, sa Stoltenberg.

Budskapet fra NHO er at det må lønne seg å arbeide fremfor å være på trygd.

– Vi må ta tak i de strukturelle ordningene på et tidlig tidspunkt. Fra 2020 vil veksten i de offentlige utgiftene være større enn de offentlige inntektene. Det er et stort privilegium å være et rikt land, men vi må passe oss for å tro at dette varer evig og er uten utfordringer, sier presidenten i NHO Kristin Skogen Lund.