Den farlige høytiden

Like sikkert som at julehøytiden kommer i desember, er det at høytiden for branner også kommer i løpet av desemberdagene. Meldingene om branner av ulike slag har kommet tett den senere tiden, også flere med fatale utfall.

Desember har tradisjonelt vært verstingmåneden når det gjelder branner i Norge. Slik ser det definitivt også ut til å bli i år.

Julehøytiden er en periode hvor folk er mye hjemme og koser seg. Dette viser seg i statistikkene. Mange levende lys, kombinert med stadig økende bruk av ulike elektriske apparater, får store konsekvenser. Ikke minst fører oppvarming i vinterkulden til mange potensielle farer. Hvert år rykker forsikringsselskapene og brannvesenet ut med advarsler, men de ser bare i liten grad ut til å virke.

Det er som regel ikke så mye som skal til for å unngå de mange brannene. Oppmerksomhet og det å tenke gjennom konsekvenser er viktig. For eksempel må man hver kveld gå gjennom og sjekke om alle levende lys er slukket. Slå av alle unødvendige elektriske artikler, sjekk varmeovner og pass på at sikringene ikke blir overbelastet. Følges disse enkle punktene kan mye være gjort. Dessuten er det selvsagt viktig at man kontrollerer røykvarslere og brannslukningsutstyr.

Tall fra DSB viser at det dør mellom 60 og 70 personer i branner i Norge hvert år, og det rykkes ut til rundt 2500 branner. Dette er altfor mange. Tallene varierer noe fra år til år, men vi skulle gjerne hatt en langt sterkere nedgang. Ved siden av mange personlige tragedier, er dette tall som har enorme konsekvenser på samfunnsøkonomien.

Det er hver enkelt av oss som må bidra til å snu utviklingen. All verdens gode intensjoner og kampanjer har liten betydning om ikke alle selv tar sitt ansvar. Det har vært mange branner så langt i år - gjør ditt til at den neste ikke kommer hos deg.