Mange reagerer på nye ligningstakster

Mange reagerer på den nye ligningstaksten på boligen sin når de nå får skattekortet. Skattebetalerforeningen har mottatt en rekke henvendelser.

– Noen reagerer på at de har fått en betydelig økning i ligningsverdien. Andre er overrasket over at opplysninger de har gitt til ligningsmyndighetene likevel ikke er kommet med på skattekortet, sier advokatfullmektig Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

Det er spesielt store leiligheter i populære strøk i de større byene som har fått kraftige økninger i ligningsverdien etter at Skatteetaten i sommer samlet inn opplysninger for å få fastsatt nye takster.

Ikke over 30 prosent
I mange tilfeller er det ikke noe å gjøre med de nye takstene, selv om de er langt høyere enn de gamle. Men Lothe minner om at den nye takstverdien ikke skal være over 30 prosent av antatt omsetningsverdi.

– En bør sjekke at ligningsverdien ikke er over 30 prosent av det boligen antas å kunne selges for. Hvis den er det, må en be om et nytt skattekort og begrunne det med at ligningsverdien er satt for høyt, sier Lothe. Hvis en ikke gjør noe, vil ligningsverdien bli lagt til grunn for skatteberegningen. Da går det an klage når selvangivelsen kommer.

Ekstraarbeid
Skattemyndighetene har selv sagt at rundt 18 prosent av takstene er satt for høyt i forhold til 30 prosentgrensen.

Hvis en skal klage på at verdien er satt for høyt, må en legge fram takst, få en vurdering av en mekler eller vise til det som kalles observerbar markedsverdi. Det vil si at en kan vise til hva tilsvarende eiendommer er solgt for.

– Det blir spennende å se hvor mange som kommer til å klage på de nye ligningstakstene. Jeg tror skattemyndighetene ser for seg en god del ekstraarbeid med dette, sier Rolf Lothe.