Boligkonkurranse fra Selvaag

Den som klarer å utvikle det mest miljøvennlige og billige boligkonseptet får 1 million blanke kroner av Selvaag.

Selvaag har gjennom flere år delt ut Selvaagprisen. Fra og med 2011 har de endret noe på konseptet. De utlyser nå konkurranse om å skape boliger som ivaretar klimakrav innenfor den økonomiske evnen hos folk flest.

Konkurransen ble lansert fredag ettermiddag. På arrangementet ble det trukket flere paralleller til Olav Selvaag og hans arbeid for å bygge boliger for folk flest i. Alle i byggenæringen husker Selvaaghuset som ble realisert i 1948 til en langt rimeligere penge enn hva alle eksperter på den tiden mente var mulig. Olav Selvaag beviste at de kunne bygge god kvalitet, til en sum de aller fleste hadde råd til. Nå tar Selvaag opp igjen tråden med konseptet om å bygge boliger som alle kan få råd til.

Ole Gunnar Selvaag pekte i sin tale på lanseringen at det i dag er blitt veldig dyrt å kjøpe seg ny bolig, ikke minst for førstegangsetablererne. Han fortalte at en del av årsaken til dette er alle offentlige krav og forutsetninger som må til for å sette opp en ny bolig.

- Det er dyrt å bygge nye boliger i Norge. Dette vil vi gjøre noe med. Hvem tør ta utfordringen? spør Ole Gunnar Selvaag.

De ønsker gjennom konkurransen å utvikle boliger som er klimariktige på et helhetlig vis. Energibruk og skadelige utslipp, lokalt og globalt, skal reduseres til et minimum. Dette gjelder helheten fra produksjon og bruk av materialer og komponenter, til bygging, drift, vedlikehold og gjenbruk. Folk flest skal ha råd til å kjøpe og bo godt i boligene, uten noen form for offentlig støtte/subsidier.

Boligene i konkurransen skal være flerfamiliehus i to eller flere etasjer og kunne fremstilles industrialisert; enten på byggeplass, i fabrikk eller i kombinasjon. De skal være sikre, varige og funksjonelle.

Det som er verdt å merke seg er at Selvaag i denne konkurransen aksepterer begrunnede fravik fra offentlige forskrifter, regler og bestemmelser.

Det viktige er klimakonsekvenser og økonomi; ”bæredyktighet”. Løsningene kan vises i skisser og/eller tegninger med kortfattet beskrivelse.

Selvaag Gruppens mål er at eksempelboligene skal bygges og stå ferdige i løpet av 2012.

Den beste akseptable løsningen premieres med 1.000.000 kroner.

Selvaag Gruppen skal ha rett til å kjøpe andre gode forslag. Vinnerforslaget offentliggjøres i desember 2011.

Priskomiteen og firmaets eiere utpeker vinneren i samråd med et eksternt faglig råd. Konkurranseforslagene skal være Selvaag i hende innen 1. august 2011.

Spørsmål rundt konkurransen kan sendes til selvaagprisen@selvaag.no