Grenseløst naivt

Norsk utviklingshjelp har på mange måter vært grenseløs naiv. Det er Kristelig Folkeparti og en serie godtroende og velmenende mennesker fra alle kategorier som har satt premissene for u-hjelpen. Det som kom frem i NRK Brennpunkt i går kveld om hvordan Fredsprisvinner Muhammad Yunus overførte norske bistandspenger fra Grameen Bank til et helt annet selskap, sjokkerte ikke oss – heller ikke at norske myndigheter gjennom NORAD holdt dette hemmelig.

Allerede i 1998 fikk NORAD, den statlige, norske bistandsorganisasjonen, vite om overføringene fra ambassaden i Bangladesh, skriver nrk.no.

I perioden 1986-1997 ga Norge 400 millioner kroner fra Norad til Grameen Bank, penger som skulle brukes til mikrolån til fattige. 300 millioner av de «norske» pengene var med i overføringer på 608 millioner kroner fra banken til et annet selskap, Grameen Kalyan.

Det var dokumentarprogrammet NRK Brennpunkt, «Fanget i mikrogjeld», som fortalte om overføringene.

Norge har vært ett av de landene i verden som nærmest betingelsesløst har overført penger til utviklingsland. Problemet er at mange av disse pengene er havnet i lommene til korrupte ledere i stedet for å skape utvikling i fattige land.

Vi har også tidligere tatt opp behovet for å sette krav – og vi har også vært opptatt av å trekke inn norsk næringsliv i arbeid i utviklingsland. Det gjør omtrent alle andre land. Kina er vel den fremste eksponenten for dette i dag. Men i Norge har dette vært fy fy. Vi skulle være ”best” i klassen – og våre ledere har solet seg i glansen. De korrupte lederne har ledd seg i hjel på vei frem og tilbake fra banken.

Dette programmet er ellers en ny ripe i lakken for den selvbestaltede komiteen som står bak Fredsprisen.