LO sier nei til lovfesting av uorganisertes rettigheter

LO vil ikke akseptere lovforslag som skal gi uorganiserte arbeidstakere i privat sektor rett til informasjon og drøftelser med arbeidsgiver før permittering besluttes.

 

I et svar til advokatfirmaet Kvale heter det kort at LO ikke finner grunn til å lovregulere permitteringer i arbeidsmiljøloven.

I dag kan uorganiserte arbeidstakere i privat sektor sendes hjem på permittering med 14 dagers varsel og med dagpenger i inntil ett år.

LO-ansatte har på sin side tariffavtaler som regulerer informasjon til de ansatte og rett til drøftelsesmøte med tillitsvalgte i sin hovedavtale. Tariffavtalen gir ikke uorganiserte slike rettigheter.

– Det er ikke behov for noen lovfesting. Ordningen fungerer utmerket med dagens hovedavtale. Den har partene full kontroll med, og det skal de fortsette med å ha, slår nestleder I LO, Tor-Arne Solbakken, fast overfor NTB.

Lave krav

Bakgrunnen for henvendelsen fra advokatfirmaet er en sak fra Borgarting lagmannsrett tidligere i år der lagmannsretten stilte lave krav til dokumentasjon og saksbehandling i en uorganisert bedrift, avviste rett til drøftelsesmøte og godtok permittering på ubestemt tid.

Advokat Nikolai Skarning, som representerte arbeidstakeren i lagmannsretten, mener dette er grov forskjellsbehandling av uorganiserte og organiserte. Han mener at LOs nei til lovregulering betyr at rundt 600.000 uorganiserte i privat sektor ikke får beskyttende lovregler.

– Jeg beklager at LO benytter sin innflytelse til å hindre skikkelige informasjons- og drøftelsesmøter for 600.000 ansatte i privat sektor. LO ønsker et lovlig og ordentlig arbeidsliv i Norge. Det burde de unne de uorganiserte også. Jeg ber derfor LO gå en ny runde på spørsmålet, sier Skarning til NTB.

Brev til Bjurstrøm

Han tar også spørsmålet opp med arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap). I et brev til statsråden skriver advokaten at store deler av det private næringsliv rammes av at det i dag ikke finnes moderne og gode lovregler om permittering.

Han viser til at Fafo-notat som angir at bare 38 prosent av arbeidstakerne i privat sektor er fagorganisert, selv om flere omfattes av tariffavtale ved bedriftene. Notatet sier også at om lag 600.000 arbeidstakere i privat sektor ikke er dekket av noen tariffavtale.

– Disse ansatte, og bedriftene de arbeider i, fortjener et skikkelig regelverk å forholde seg til, selv om de har valgt ikke å være organisert, heter det i brevet til statsråd Bjurstrøm.