Byggenæringen må prioritere rekrutteringen

I alle deler av byggenæringen er man opptatt av rekruttering. Men i stedet for å krige mot hverandre bør alle grupperinger i byggenæringen heller samarbeide om å få ungdommen inn i næringen. Så får man i neste omgang konkurrere om å få de beste kandidatene til sin bransje.

Jeg har nettopp fulgt en meget interessant debatt på takentreprenørenes bransjetreff på ”Color Fantasy”. Dette var en åpenhjertig debatt hvor man også tok seg tid til selvkritikk. Men det var også en svært konstruktiv debatt. Det mest gledelige var kanskje innlegget til Lisbeth Schjelde ved Opplæringskontoret BTV. Hun snakket om Takforum i Trondheim og hva man har gjort i Trønderhovedstaden for å sikre rekruttering også til takfaget. Snart er det flere lærlinger i Trondheim enn i resten av Norge til sammen innen dette faget.

Schjelde har mange år bak seg i forsvaret hvor det var svært lett å rekruttere mennesker. Verre er det i byggenæringen – og kanskje til takbransjen spesielt. Men har man engasjement og får man ungdommen i tale så er det muligheter. Det har man sett i Trondheim – og det bør bedriftene i andre deler av lande merke seg. Jørn Sandvik fra Mestertak i Trondheim er en annen entusiast. Han har tatt mesterbrev, og han fortalte levende om hvordan bransjen møter opp på skoler med utstyr og materiell slik at eleven får prøve seg i praktisk arbeid. Dette gjør at enkelte elevertenner på tanken om å skaffe seg en fremtid innen takfaget. Dette er gjerne elever som er lei alt som heter skole, men som har vilje og evner til å bruke andre kvaliteter i seg.

Alle de reformene vi har hatt i skoleverket opp gjennom årene har ikke gjort det enkelt. Akademikere har i alt for stor grad også fått utforme undervisningen i praktiske fag. Nå er det på tide at byggenæringen engasjerer seg langt sterkere også i kampen for å få til en skikkelig yrkesrettet utdanning.

På bransjetreffet var også Vidar Jacklin i IcopalTak. Han leder kompetanseutvalget i TEF. Sammen med Rune Børli fra Byggskolen gikk han i detalj gjennom hvordan man bør rekruttere til faget. Ellers snakket Magne Rustad i Protan og Arvid Juland om Mesterbrev-ordningen.

Men skal man lykkes med rekrutteringen må det være vilje til å ta inn lærlinger – og ikke minst må lærlingene følges opp med meningsfylt arbeid. Alt for ofte blir mange ungdommer utnyttet til forfallent og ofte kjedelig arbeid. Gjør man det vil det ikke gå lang tid for ungdommene slutter. Da kan det være vanskelig å få dem inn igjen som fagarbeidere.

Vi har også så alt for ofte sett at man kutter ut lærlinger i perioder hvor det er tyngre med oppdrag. Noen tenker kortsiktig ved at de heller leier inn utlendinger eller ansetter slike på korttidskontrakter.

Utlendingene er kommet for å bli på norske byggeplasser, men skal vi opprettholde den nødvendige kvaliteten på byggeplassene er det også helt avgjørende at vi satser på å rekruttere nordmenn.

Dessverre hører vi eksempler på faglærere som prioriterer og påvirker ungdommene inn i helt spesielle spor – det vil si inn i de fag lærerne selv kommer fra. Dette kan være korttenkt.

Vi regner med at de bedriftene som har de beste forholdene for sine ansatte også vil få de beste folkene. På sikt vil dette være vinnerbedrifter som også vinner de beste kontraktene. I lengden vil kvalitet lønne seg uansett.