Flere pynter for sine døde

Tilstrømmingen til kirkegårdene på Allehelgensdag har økt merkbart over hele landet. Flere enn før vil minnes sine døde slektninger.

– Interessen for å markere denne dagen øker veldig. Svært mange mennesker går til gravene og pynter med kranser og lys, sier Margareth Eckbo, direktør for gravferdsetaten i Oslo kommune.

I Norge feires Allehelgensdag første søndag i november, og kirkegårder over hele landet gjør seg klar til storinnrykk. For tredje år på rad er ansatte fra Gravferdsetaten i Oslo ute på alle kirkegårdene og gravlunder Allehelgensdag.

– Vi hjelper folk med å finne gravsteder, hjelper til med praktiske problemer og svare på det folk lurer på om gravferd generelt, sier Eckbo.

Naturmaterialer
Blomsterdekoratører og blomsterbutikker har travle dager i forkant av Allehelgensdag.

– Dette er høysesong. Vi selger fortsatt mye pyntegrønt som folk kan lage kranser og buketter av selv. Men stadig flere velger ferdige kranser og gravpynt, sier blomsterdekoratør Siri Grenne på Moelv.

Hun er utdannet på Vea - Statens fagskole for gartnere og blomsterdekoratører og er opptatt av å bruke naturmaterialer i gravpynten.

– Granbar, mose, kongler, einer og blåbærlyng er materialer som både er vakre og miljøvennlige. Blomsterdekoratører som tar fagskoleutdanningen Botanisk Design på Vea lærer å bruke materialer fra nærområdet og ta hensyn til at pynten skal kunne komposteres etter bruk, sier Grenne.

Dette er helt i tråd med oppfordringen fra kirkegårdskontorene som ber folk om å pynte gravene med nedbrytbare naturmaterialer og unngå bruk av nylontråd, plast og isopor.

Mer kranser og lys
Også kirkegårdskontorene i Trondheim, Bergen og Stavanger merker økt aktivitet på Allehelgensdag.

– Det er en veldig tilstrømming på Allehelgensdag. Kirkegården blir et sted der folk søker stillhet for å minnes. Men like viktig er det å kjenne på fellesskapet med andre som er der i samme ærend. Det gir trøst til mange, sier driftsleder Arild Lunde på Eiganes gravlund i Stavanger.

Helge Rasch ved kirkegårdskontoret i Trondheim bekrefter utviklingen.

– Det er helt tydelig at stadig flere kommer til kirkegårdene denne dagen. Det er mye mer folk, og mer kranser, lys og blomster, sier han.

De som ikke kan komme til kirkegården selv, kontakter gjerne kontoret og bestiller kranser til sine kjæres gravsted.

– I år har vi fått inn rundt 500 slike bestillinger. Det er ingen tvil om at det er viktig for folk at gravene blir stelt og pyntet til Allehelgensdag, sier Rasch.