Innspurt for egenmelding om bolig

I løpet av kommende uke skal boligeiere sende inn skjema for beregning av ny boligverdi. En drøy uke før fristen hadde 700.000 boligeiere svart.

– Vi regner med at det kommer ganske mange i siste liten, slik vi er vant til fra levering av selvangivelsen, sier Jan Christian Sandberg, avdelingsdirektør i Skattedirektoratet.

Usikkerhet

I slutten av august fikk rundt 2,3 millioner eiere av leiligheter, eneboliger og småhus tilsendt skjemaet der de skal fylle ut opplysninger om boligtype, byggeår og boligareal. Selv om det ikke er så mange spørsmål, har skjemaet skapt usikkerhet blant mange boligeiere, forteller utredningssjef Dag Refling i Huseiernes Landsforbund (HL).

– Vi har fått veldig mange henvendelser om dette. Spørsmålene går blant annet på hvordan en måler opp, hva som skal tas med av for eksempel kjellerrom, hva som er bod og hva som er garderobe, om huset er småhus eller enebolig. Det er mye usikkerhet omkring dette. Jeg er redd for at noen tar for hardt i og andre gir opp for lite, sier Refling.

Hus – ikke hytte

Et annet spørsmål som går igjen, er hvorfor det blir sendt ut boligskjema for eiendommer som brukes som hytter.

– Hvis huset de bruker som fritidsbolig er registrert som bolig, skal de fylle ut skjemaet. Hytta blir betraktet som en sekundærbolig, og ligningstaksten blir 40 prosent av verdien. Mange hytteeiere er forbauset over dette, og det vil gi et skattesjokk for mange, sier Refling.

Han peker på at det er uklarheter i det nye verdsettingssystemet og at det ligger an til at nye urettferdigheter vil oppstå.

– Mange eiendommer har dårlig beliggenhet. Det kan være mange grunner til at de er mindre verdt enn den gjennomsnittlige arealprisen i kommunen, sier Refling.

Frister

Fristen for innsending av skjemaet er satt til 15. oktober for at opplysningene skal bli tatt med ved beregning av neste års skattetrekk. Men det er fortsatt mulig å innrapportere opplysninger om boligen etter denne datoen og få dem med på selvangivelsen for 2010.

Hvis boligeieren ikke har sendt inn opplysninger innen 1. februar, vil det ikke bli oppført noen ligningsverdi på selvangivelsen. Men skattyteren får da en ny mulighet. Han kan sende inn opplysningene sammen med selvangivelsen.

Skatteetaten gjør jobben

Hvis boligeieren ikke har gitt ligningsmyndighetene de nødvendige opplysningene innen fristen for å levere selvangivelsen neste år, blir boligverdien fastsatt ved skjønn.

– En skjønnsfastsettelse vil ta utgangspunkt i de opplysninger vi allerede har om boligtype, byggeår, areal og eiendommens geografiske beliggenhet. Matrikkelen, som er Norges offisielle register over fast eiendom, inneholder opplysninger om bruksarealet for mange boligeiendommer. Slike arealopplysninger vil være relevante ved en eventuell skjønnsfastsettelse av ligningsverdien. Skjønnsfastsettelse av ligningsverdi inngår som en del av den ordinære ligningsbehandlingen, forklarer avdelingsdirektør Sandberg i Skattedirektoratet.

Ikke straff

Det er ikke innført noen sanksjoner mot dem som ikke sender inn selve skjemaet innen fristen.

– Men dersom de ikke sender inn opplysningene innen 1. februar neste år, kan de ikke regne med å få skatteoppgjøret i juni, sier Sandberg. Han opplyser at Skatteetaten vil foreta kontroller for å sjekke oppgavene folk gir, men vil ikke gå inn på hvordan dette skal gjøres.

– Hvor mye ekstraarbeid medfører innhenting og behandling av disse oppgavene for Skatteetaten?

– Det er et stort arbeid å få dette på plass. Men det er heldigvis i utgangspunktet en engangsjobb for etaten og for boligeierne. Opplysningene vil også bli stilt til disposisjon for Statens kartverk som har ansvar for Matrikkelen, sier avdelingsdirektør Sandberg.