Rådgiverne bra gjennom finanskrisen

- Rådgiverbransjen internasjonalt har kommet seg bedre gjennom finanskrisen enn fryktet og pilen peker nå oppover, sier RIFs adm. dir. Liv Kari Hansteen fra kongressen i India.

RIF har også høstet internasjonal anerkjennelse for arbeidet rundt Norges State of the Nation.

Etterdønningene av finanskrisen er et sentralt tema når rådgivende ingeniører fra mer enn 60 nasjoner denne uken er samlet til den årlige International Federation of Consulting Engineers (FIDIC) konferansen i New Delhi.

Hovedkonklusjonen er at rådgiverbransjen internasjonalt har kommet seg bedre enn man trodde gjennom finanskrisen og at situasjonen nå er ferd med å stabilisere seg.

- Finanskrisen har heldigvis ikke slått så hardt som fryktet for rådgiverbransjen verken i Norge eller i verdenssammenheng. De ulike landene melder også tilbake at firmaene har jobbet hardt for å beholde sin viktigste ressurs, nemlig kompetente medarbeidere, forteller Hansteen.

Det har vært noe nedbemanning innenfor boliger og bygg, mens risikovurderinger, prosjektledelse, miljø, vei, jernbane og vannressurser fortsatt er svært etterspurt kompetanse.

- Pilen peker nå forsiktig oppover igjen for de aller fleste landene. Størst stigning er det i naturlig nok for utviklingslandene som drar nytte av langsiktige støtteordninger, men også store land som Kina er optimistiske på rådgiverbransjens vegne, sier hun.

- I det store bildet har boligprisene stabilisert seg på et lavt nivå. Infrastruktur er stort sett et satsingsområde i de fleste land, men preges av kutt i offentlige budsjetter. Vi ser også at offentlig privat - samarbeid tas opp igjen over hele verden, sier hun. - Det er interessant å høre at Norge på dette området har mange av de samme utfordringene som resten av verden.

- FIDIC er en unik arena for å knytte kontakt med andre organisasjoner og mulige foretningspartnere, samt holde seg oppdatert på hva som skjer internasjonalt i rådgiverbransjen, sier Hansteen. Hun har også benyttet muligheten til å profilere RIF og det norske rådgivermiljøet og har høstet stor anerkjennelse for hvordan firmaene har bidratt til å sette vedlikehold på agendaen gjennom RIFs State of the Nation.

- Flere nasjoner har kontaktet oss og vil lære av hvordan de norske firmaene sammen med sin bransjeforening har klart å få politikerne til å lytte, avslutter Hansteen.