Stoltenberg lover 2.000 nye sykehjemsplasser i 2011

Regjeringen vil foreslå bygging av 2.000 sykehjemsplasser eller heldøgnsbemannede sykehjemsplasser i statsbudsjettet for neste år.

 

Målet er at kommunene skal få tilskudd til så mange plasser som er nødvendig for å sikre nok kapasitet i pleie- og omsorgssektoren innen 2015. Ifølge statsminister Jens Stoltenberg (Ap) skal det bygges 12.000 plasser med heldøgns omsorg fram til 2015.

Allerede i høst vil regjeringen sette ut i livet en forskrift med en verdighetsgaranti for eldre og pleietrengende.

Stoltenberg kom med nyhetene i sin tale til partiets landsstyre torsdag. Verdighetsgarantien er en oppfølging av eldreforliket i Stortinget med Venstre og Kristelig Folkeparti.

– Verdig omsorg

– Vi slår fast at den enkelte eldre skal sikres forsvarlig boform med enerom og et variert og tilstrekkelig kosthold. De som trenger hjelp til å spise skal få det. De som mottar omsorg skal kunne ha et mest mulig normalt liv, med normal døgnrytme, mulighet til å komme ut, hjelp til personlig hygiene og noen å snakke med. For mange av oss er det en selvfølgelighet, men vi vet dessverre at det ikke er slik for alle. Derfor er det viktig med en tydelig og klar forskrift, sa Stoltenberg.

Han varslet også at regjeringen vil fjerne begrensningene i tilskuddsordningen for sykehjemsplasser og avvikle behovsprøving hos fylkesmannen.

Ny lov

Regjeringen vil videre sende på høring en ny lov som skal sørge for et klarere regelverk og en felles klageinstans for brukere av kommunale helse- og omsorgstjenester.

– Om du mener du har krav på sykehjemsplass eller annen omsorg, vil du kunne klage til fylkesmannen eller helsetilsynet i fylket om du ikke får det fra kommunen, og de kan omgjøre vedtaket.

Han slo også fast at lovforslaget gjør det klart at kommuner og helseforetak pålegges å samarbeide for å tydeliggjøre ansvaret for pasienter om blir kasteballer mellom sykehus og kommunene.

Det siste av fem tiltak statsministeren varslet var at regjeringen skal lage en ny nasjonal helse- og omsorgsplan.

– Disse tiltakene vil bidra til en bedre pleie og helsetjeneste slik at flere får den hjelpen de trenger. Vi skal bidra til at de eldre i Norge opplever en verdig alderdom, sa Stoltenberg.

– Stort behov

Talen til landsstyret handlet i hovedsak om utfordringene innen helse- og omsorgssektoren.

– I flere tiår vil det være behov for flere hender, mer kompetanse, flere plasser og mer hjelp hjemme.

Vi må ta et av de største velferdsløft noen gang i en periode hvor oljeinntektene synker og avkastningen fra pensjonsfondet vil flate ut, sa statsministeren.

Stoltenberg gjentok at opprustningen av velferden vil bli umulig å gjennomføre med Høyres og Fremskrittspartiets forslag om skattekutt. Etter hans mening står det mellom velferd og skattelettelser.

– For prisen å bygge én sykehjemsplass må industriarbeideren betale skatt i 20 år. For hva det koster å fjerne formuesskatten, kan vi drive 15.000 sykehjemsplasser. Da er valget for oss enkelt. Vi velger sykehjemsplassene, konstaterte han.

Stoltenberg minnet om løftet fra 2005 om at han ikke ville kutte i skattene før det skinner av eldreomsorgen.

– Det gjentar jeg gjerne, og det er veldig langt igjen før det skinner av omsorgen både for yngre og eldre. Det blir vi minnet om daglig. Derfor må skattekuttene utgå. For skattekutt betyr velferdskutt, slo han fast. (