Hydro starter opp igjen ved Qatalum

Hydro regner med å kunne starte opp igjen aluminiumsproduksjon ved Qatalum-anlegget snarlig etter at en stor del av produksjonscellene fikk skader under et strømbrudd.

Anlegget i Qatar er ventet å kunne produsere med full kapasitet mot slutten av første kvartal 2011, opplyser Norsk Hydro i en børsmelding onsdag morgen.

Et fem timer langt strømbrudd 9. august i år rammet produksjonen ved anlegget. 444 av de 704 produksjonscellene i elektrolyseanlegget måtte renses etter at metallet som var i dem, størknet.

– Det langvarige strømbruddet skyldtes uventede tekniske problemer med å starte opp fabrikkens kraftanlegg etter at det var stoppet som følge av en ekstern jordfeil. Denne feilen førte også til brudd i Qatalums forbindelse til det nasjonale strømnettet i Qatar, heter det i meldingen.

Aluminiumsverket Qatalum ligger fire mil sør for Qatars hovedstad Doha. Det ble offisielt åpnet i april i år og eies av Norsk Hydro og Qatar Petroleum. Verket er Norges største industriprosjekt i utlandet, med en samlet investering på om lag 33 milliarder kroner.

Ved full produksjon kan det årlig produsere 585.000 tonn aluminium, mer enn dobbelt så mye som det største norske verket, Hydro Aluminium i Sunndal.