Nye markeder for eksotiske grønnsaker

Innovative bønder i Follo satser nå på produksjon av eksotiske grønnsaker til Oslo-regionen.

Dette melder Landbruks- og matdepartementet.

- Norsk landbruk og matproduksjon er en innovativ næring med store muligheter for videreutvikling, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk til etatens .

- Vi vet at landbruket jobber kontinuerlig med å utvikle nye produkter, og markedet for eksotiske grønnsaker vokser. Det er spennende å se at grønnsaksbønder satser på nye produkter i det beste området for grønnsaksdyrking i Akershus, sier Brekk.

Nær 30 nye sorter eksotiske grønnsaker dyrkes nå fram blant grønnsakprodusenter i Follo i Akershus. Med få unntak er dette grønnsaker som aldri før er dyrket for det norske markedet - i Norge. Grønnsaksprosjektet har sin bakgrunn i et testprosjekt utført av Landbruksrådgivingen Telemark, der 70-80 eksotiske grønnsakssorter ble dyrket frem med gode resultater. Kunnskapen fra Telemark skal nå anvendes i Follos grønnsaksmiljø. Prosjektet støttes av Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

- Dette er et godt eksempel på at landbruket er innovativt. Det er svært positivt at bøndene og forsknings- og utviklingsmiljøene samarbeider om utvikling av produkter som det er stor etterspørsel etter. Utprøving av nye sorter kan bidra til bedre utnytting av regionale fortrinn som dyrkingsforhold, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Stor etterspørsel
Vekstene som nå dyrkes frem i Follo er kartlagt og valgt ut i fra en markedsundersøkelse blant grossister, innvandrermiljøer, restauranter og butikker i Oslo og Akershus. De utvalgte grønnsakssorter er de mest etterspurte i markedet. Eksempler på dette er choy sum, kintsai, koriander og mizuna. Slike grønnsaker er i utgangspunktet tilpasset og dyrket frem i et annet klima enn det norske, men klimaet i Akershus har vist seg å være gunstig for flere av de nye sortene.

Vil pirre smaksløkene
Grønnsaksbonde Svend Østby i Ski er en av produsentene som satser eksotisk, og som vil pirre de norske smaksløkene.

- Vi vil vise hva vi kan få til, og skape interesse for norskproduserte eksotiske grønnsaker overfor butikker, grossister og restauranter, sier Østby, som mener timingen er god for å utfordre markedet på nye vekster.

- Nordmenn vil prøve ut ny mat og utvide sine kulinariske horisonter. Forbrukeren vil spise sunt og godt. Innvandrere er gjerne flinke til å bruke et bredt utvalg av grønnsaker, og de skaper etterspørsel. Kanskje kan vi i Akershus dyrke noen av vekstene som blir importert i dag, sier Østby.

Grønnsaksdag med eksotiske grønnsaker
Fylkesmannen i Oslo og Akershus inviterer i samarbeid med Landbruksrådgivningen SørØst til Grønnsaksdag på Østby gård i Ski i begynnelsen av september, med blant annet vandring i grønnsaksåkeren, faglig diskusjon og tilbereding av matretter med ferske grønnsaker rett fra åkeren.