Kobbertyver kan forsinke Holmenkollbanen

På få uker har tyver stjålet 3.000 meter kobberkabler fra Holmenkollbanen. Nå frykter utbyggerne at T-banestrekningen ikke bli klar til Ski-VM neste år.

– Det er kritisk for oss at vi stadig mister kabler. Vi har dårlig tid og er redd dette vil forsinke prosjektet, sier prosjektsjef Bjørn Holte-Andersen i Kollektivtransportproduksjon AS (KTP) til Aftenpostens nettutgave.

Utbyggerne har på få uker mistet minst 8 tonn, eller 3.000 meter, med kabler. Det siste tyveriet skjedde natt til onsdag i forrige uke. Ifølge Holte-Andersen har tyvene også brutt seg inn i konteinere og forsynt seg av anleggsarbeidernes verktøy.

Proffe bander
Siemens er elektroentreprenør for prosjektet. Prosjektleder Jarle Mikkelsen mener at tyvene er profesjonelle bander som har stålkontroll på når Siemens kjøper varer, hvor de blir oppbevart og når det ikke er aktivitet på byggeområdet. Han tror at tyvene kutter kablene opp i biter og lemper dem inn i biler som står klare.

– Det er tydelig at tyvene følger med på når arbeidet gjøres og stjeler kablene når de ser montørene er borte. Det svir at tyvene er smartere enn meg. De tenker hele tiden ett steg lenge fram enn vi gjør, sier Mikkelsen.

Mikkelsen forteller at kablene er spesialbestillinger med opptil seks måneders leveringstid. Det betyr at det ikke skal mange tyveriene til før VM-publikummet mister t-banetransporten til Holmenkollen.

Politioverbetjent Geir Ellefsen på etterretnings- og vinningsavsnittet ved Majorstuen politistasjon forteller at de har konkrete spor de jobber etter i saken.

– Vi oppsøker diverse adresser og har personer vi er på jakt etter. Dette er nok proffe bander som stjeler for å selge kobberet videre. Så hvis noen blir tilbudt nytt kobber, bør det lyse en varsellampe, sier han.

Store tap
Tyvene har også stjålet kabler fra andre byggeplasser og T-banelinjer i Oslo. På Holmenkollbanen har man nå engasjert to vekterselskaper for å patruljere anleggsområdet.

Mikkelsen anslår at tyveriene så langt har kostet Siemens 3-5 millioner kroner. Han frykter at flere tyverier kan få konsekvenser ut over de økonomiske.

– Dette er store verdier både for KTP og Simens, men også et samfunnsmessig stort tap hvis konsekvensen bli at vi ikke får prosjektet ferdig i tide, sier Mikkelsen.