Regnet fyller magasinene

Regnværet i store deler av landet er i alle fall godt for noe: Kraftverkenes magasiner fylles opp og strømprisene går ned.

 

I forrige uke kom det nedbør som omsatt i elektrisk energi tilsvarer 4,1 terrawattimer (TWh), eller nesten det dobbelte av det normale.

Dette førte til en økning i fyllingsgraden i uka som gikk på 2,9 prosentenheter til 58,9 prosent. Og denne uka har regnet fortsatt å bøtte ned, slik at en kan forvente en ny, solid oppgang i magasinfyllingen når de nye målingene kommer onsdag.

Det er mye å ta igjen, for «normalen» (medianverdien) for tilsvarende periode i juli er en fyllingsgrad på 75,7 prosent, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Høyest magasinfylling har Midt- og Nord-Norge med 66 prosent. Vest-Norge har lavest fylling med 54,2 prosent fulle magasiner. I Sørøst-Norge er fyllingsgraden 56,7 prosent.

På grunn av all nedbøren har kraftverkene økt produksjonen. Dette førte til en ny uke med nettoeksport av strøm. Nettoeksporten i uka som gikk var på 157 gigawattimer (GWh).

Inneværende uke har spotprisen på strøm på kraftbørsen Nord Pool fortsatt å falle. Prisen lå torsdag på et gjennomsnitt på litt under 37 øre per kilowattime i Oslo og Bergen, og litt over 37 øre i Trondheim og Tromsø.