Enova øker støtten til offentlige bygg

Norske kommuner kan spare 1 milliard kroner på energieffektivisering, anslår Enova.

 

- Kommunene forvalter i overkant av 25 millioner kvadratmeter og en betydelig del av bygningsmassen er eldre enn 20 år. Derfor er det nå et skrikende behov for vedlikehold og energieffektivisering, sier seniorrådgiver Frode Olav Gjerstad i Enova.

1. juni 2010 ble de nye programmene som øker støtteordningene til bygg lansert.

- Kommunene spiller en svært viktig rolle i arbeidet med energiomlegging og effektivisering av energibruken i Norge. Enova oppfordrer kommunene til å ta ansvar og vise vei for privat byggsektor ved å satse på energieffektivisering av hele bygningsmassen, påpeker Gjerstad.

Enova anmoder kommunene om å strekke seg langt og bygge ut over dagens forskriftskrav og satse på ambisiøse engergieffektiviseringsprosjekter. Målet må være å jobbe med og gjøre tiltak i hele byggmassen, og prosjekter med rehabilitering av bygg til lavenergi- og passivhusnivå gir god uttelling i det nye støtteregimet. Potensialet for rehabiliteringsprosjekter i kommunal bygningsmasse er enormt, og alle kommuner bør sjekke støtteprogrammene før de rehabiliterer. Sparepotensialet på 1 milliard norske kroner er basert på samlet areal av kommunale bygg på mer en 25 millioner kvadratmeter.

De nye støtteprogrammene for bygg er også i samsvar med FNs klimapanel og det internasjonale energibyrået (IEA) sine konklusjoner når de slår fast at energieffektivisering gir vesentlige og raske klimagassreduksjoner.

For å etterkomme dette er økt kunnskap om passivhus avgjørende, noe kommunene kan få i form av forprosjektstøtte samt rådgiving ved planlegging og bygging av passivhus.

 

Enova anbefaler at kommunene starter med innledende tiltak via energioppfølging og energiovervåkning som fast aktivitet i alle bygg. Dette er tiltak som koster lite og har stor effekt. Med eksakte tall på forbruk kan man starte energieffektiviseringstiltak på de byggene som har størst sparepotensiale.

- Kommunene kan også få starthjelp til å strukturere tiltakene i denne fasen der Enova kan bidra med veiledning og gode oppfølgingssystemer, oppfordrer Gjerstad.

Enovas programtilbud på bygg er delt i to markedsområder; markedsområdet Offentlige bygg og markedsområdet Næringsbygg. For søkere innen Offentlige bygg kan offentlige virksomheter innen stat, fylkeskommuner og kommuner som utvikler, bygger, eier og leier formålsbygninger og anlegg, der forretningsmessig drift ikke er et definert hovedmål søke. I tillegg kan de regionale helseforetakene søke.

De nye støtteprogrammene er like for både offentlige og private byggeiere. Jo høyere ambisjonsnivå for energieffektivisering søkeren har, jo høyere støtteandeler kan tildeles. En annen viktig endring er at minstekravet for energitiltak i eksisterende bygg er redusert fra 0,5 GWh til 0,1 GWh eller 100 000 KWh/årlig spart energi, og man kan søke for ett og ett bygg. Dette åpner for å gi støtte til prosjekter som tidligere ikke har hatt et tilbud. Man kan også søke på skjema med ferdig definerte tiltak noe som forenkler søkeprosessen. I tillegg til predefinerte tiltak kan man søke egendefinerte tiltak. Det nye programmet tilbyr dessuten en betydelig høyere støtte på inntil 60 øre per spart KWh der kommunen selv definerer sine behov.

Kommunene kan søke 3 støtteprogrammer:

1) Forprosjektstøtte til redusert energibruk i nye bygg og omfattende rehabilitering.

Nytt støtteprogram for utredning av merkostnader og tiltak ved bygging av passivhus. Målgruppen er registrerte foretak og offentlig virksomhet i form av byggeiere, samt borettslag/sameier som kan påvirke energibruk i privat og offentlig bygningsmasse. Hensikten med forprosjektet er å identifisere tiltak og kostnader ved å prosjektere og bygge til passivhusnivå.
Prosjekteier får en omfattende rapport over hva som kan gjøres og hvor mye energi som kan spares på tiltakene.

2) Investeringsstøtte til nye bygg og omfattende rehabilitering.

Programmet inviterer offentlige byggeiere til å bygge alle bygg etter definerte kriterier for passivhus og lavenergihus. Enova tilbyr betydelig støtte til nye bygg som planlegges og bygges i henhold til gjeldende kriterier. Betydelig støtte gis også til rehabiliteringsprosjekt til lavenergi- eller passivhusnivå. Programmet stiller ingen krav til størrelsen på prosjektet. I tillegg til investeringsstøtten kan alle prosjekter med passivhus som ambisjon søke rådgivningsstøtte med spisskompetanse på passivhus.

Programmet består av tre deler:

a. Investeringsstøtte til passivhusnivå

b. Investeringsstøtte til lavenerginivå

c. Rådgiving ved bygging av passivhus

3) Investeringsstøtte til eksisterende bygg og utomhusanlegg.

Eiere av offentlige bygninger og utomhusanlegg kan på en enkel måte sende søknad om tilskudd. Målet er å redusere energibruken i offentlig bygningsmasse og anlegg som for eksempel idrettsanlegg, VAR-anlegg og veibelysning. Energireduserende tiltak skal ha resultatmål på over 0,1 GWh eller 100.000 kWh på årsbasis. Krav om 10% energibesparelse i prosjekt.

FAKTA

Byggprogrammet for offentlige bygg har fire årlige søknadsfrister: 15. juli, 15. oktober, 15. januar og 15. april.

Veiledning om program, satser og søknadsprosedyre fås ved å kontakte Enova Svarer på tlf. 08049 eller epost: svarer@enova.no

For programdetaljer, gå til: www.enova.no/bygg