Murentusiastene samlet på Murdagen

En rekke murentusiaster var samlet i Hamsun-salen i Gyldendalhuset under Norsk Murdag som ble arrangert i Oslo 18. mars.

De fikk se inspirerende eksempler på gode nyskapende murarbeider, samtidig som man gikk litt ”bak fasaden” og viste prinsipper og detaljer som bidrar til varige løsninger.

Hensikten med arrangementet var å fremme spennende bruk av murverk, utført med gode tekniske løsninger. Programmet for årets arrangement hadde hovedtyngde på murarkitektur med presentasjon av flere norske og internasjonale prosjekter, blant annet med en nyskapende bruk av murverk i fasadene og nye, spenstige løsninger.

Norsk Murdag ble arrangert av SINTEF Byggforsk i samarbeid med byggutengrenser. Arrangementet er et ledd i videreføringen av Mursenterets aktiviteter. Seniorrådgiver Anders Kirkhus fra Sintef Byggforsk var koordinator for dagen.

Norsk Murarkitektur

Professor AHO Einar Dahle ved Aina Dahle, innledet dagen med et inspirerende innlegg ”Om å oppleve murarkitektur”. Med gnistrende fortellerglede formidlet hun murarkitektur, filosofi, teknikk og historie på en slik måte at vi alle hang med. Hun viste en rekke spennende eksempler fra boken Norsk Murarkitektur - et praktverk både til nytte og inspirasjon. Boka er både en fagbok for arkitekter og arkitektstudenter, samtidig som den er en inspirasjonsbok til glede for alle som er opptatt av byggekunst i et holdbart materiale.

Energiriktig arkitektur

Siv. ark. Søren Riis Dietz tok for seg ”energiriktig arkitektur” i sitt foredrag om Passivhus i porebetong for danske forhold. Det ble vist frem eksempler på forskjell i energibesparelse mellom passivhus og lavenergihus på konkrete bygg. Siv. ark. Søren Riis tok også for seg de viktigste faktorene som var utslagsgivende for energibesparelsen.

Murverk under terreng

Det ble gitt en kort presentasjon av en Masteroppgave fra 2 studenter ved NTNU om Lettklinkermurverk under terreng. Tre forskjellige sokkeløsninger som både er etisk pene, og samtidig har den nødvendige bestandighet ble presentert: Puss ført ned i bakken – Sokkelløsning med beslag samt sokkelløsning med flis-/natursteinkledning.

Energieffektivisering

Siv.ing. Trond Bøhlerengen, Sintef Byggforsk tok deretter for seg Energieffektivisering i eksisterende murbygninger. Han gjennomgikk tiltakskriterier, og i hvilke tilfeller det vil være både riktig og mulig med utbedringer etter nøye kartlegging. Tiltak som ble gjennomgått var: puss på isolasjon, puss på utlektet kledning, etterforankring og tilleggsisolasjon og etablering av ny fasade. Illustrasjonene på reduksjon av varmetap i fasadene viste hvordan enkle tiltak kan gi stor effekt.

Tekniske muranvisninger

Tore H. Erichsen fra Sintef Byggforsk viste frem nye muranvisninger i Byggforskserien. Fra murt forblending til murte fasader, vertikale bevegelsesfuger og forankring, binderkapasitet, skader og utbedringsmetoder for murte fasader av teglstein og til murblokker, hvor fokus er rettet spesielt mot tiltak for å unngå skader knyttet til vanntetthet og bestandighet.

Mursymboler

Eter pausen åpnet Siv. ark. Førsteamanuensis NTNU Finn Hakonsen med et spennende foredrag om

Mursymboler i gamle kirker. Han tok for seg teorien om at disse mursymbolene er middelalderens arkitekttegninger, og viste

eksempler på hvordan man kan finne igjen kirkens mål og geometri i disse tegningene og symbolene

Tegl i byområder

Siv. ark. Gerhard Linder, DARK arkitekter presenterte DnBNOR-bygget i Barcode-rekka, hvor det skal benyttes tegl på alle utvendige overflater. DnB Nors nye hovedkontor vil bestå av tre bygninger på til sammen rundt 80 000 kvadratmeter.

Sørenga – boligprosjektet og utvikling av egen tegltype

Siv. ark Nicolai Riise, MAD arkitekter presenterte utbyggingen av Sørengautstikkeren. MAD har fått tildelt to av byggene og det er gitt definisjon på både volum og plankonsept. Alle arkitektene skal følge en felles designregel og de har samarbeidet om utvikling av en egen og felles tegltype som skal benyttes på alle byggene. Her blir det spennende å se den videre utviklingen.

Rehabilitering

Siv. ark. Tom Thoresen, 4B arkitekter viste frem hvordan fasaderehabilitering på Romsås ble gjennomført. Den omfattende restaureringen besto både i tilleggisolering og ny telglforblending, ombygging av balkonger samt ombygging av boder og garasjeanlegg. Før- og etter bildene viste en vellykket rehabilitering som bla ble premiert med Obos rehabiliteringspris i 2000.

Eneboliger i Leca

Deretter gikk turen til Siv. ark. Rune Ramfelt, Marlow og Ramfelt A38 arkitektur og design as som gjennomgikk fire eksempler på

Energieffektive eneboliger i lettklinkermurverk. Han viste frem spennende og flotte prosjekter hvor bruk av lecaprodukter gir god miljøgevinst!

Skuespilhuset i København

Siv. ark. Henrik Schmidt – Lundgaard og Tranberg arkitekter hadde en spennende presentasjon av Skuespilhuset i København. Arkitektkontoret utviklet en egen teglstein og et eget murforbandt spesielt til Skuespilhuset.

Norsk Murdag ble avsluttet med en presentasjon av Sluseparken barnehage akkompagnert til vakker gitarmusikk. Kunstnerne anne & merete benytter tegl som materiale i kunstnerisk utsmykking, og vi fikk se hvordan de arbeidet modulbasert og i utsmykkingssammenheng gjerne rett på bygningsmaterialene. De viste oss hvordan vi kan se på murvegger med nye øyne, hvordan fugen kan brukes som dekor og ikke minst hvordan mursteinsmønsteret kan oppheves. I Sluseparken barnehage viste de teglets mangfold og spennende variasjoner i stein.

En flott avslutning på Norsk Murdag!