Georginer er gledesspredere

Flere kjære, ”gamle” planter har fått en renessanse. La også georginene få komme inn i hagen din!

Georginer er fargerike, frodige, riktblomstrende og varige. De egner seg utmerket som snittblomst, finnes i alle farger, bortsett fra blå, finnes i høye og lave utgaver, og med både enkle og doble blomster.

Hvorfor er ikke georginer mer utbredt? Kan årsaken være de frostsvake knollene? Georgineknoller tåler nemlig ikke frost, derfor må de opp og inn før vinteren er her. Kan det være slik at vi travle hageeiere er redde for at vi ikke skal få dem opp i tide? Eller at vi ikke har et egnet lager og derfor gir opp hele planten?

Gå for georginer
Mange gamle ”hageregler” er unødig detaljerte og kompliserte, det er helt greit å forenkle det som forenkles kan. Hvis du ikke rekker å ta inn georginene, hvis du ikke vet hvordan de skal lagres, eller hvis du ikke har et egnet vinterlager, så kjøp georginer likevel og la dem bare stå i jorden. Da vil de fryse og forsvinne, men er det ærlig talt et stort problem?

Selvfølgelig kan det være hyggelig å lykkes med å overvintre planter og få dem i blomst igjen neste år. Men det er ikke nødvendig. Georgineknoller koster ikke mer enn en enkel blomsterbukett, og vil uansett vare mye lengre. Tenk på knollene som en blomsterbukett. Det er ingen som tenker på å overvintre en blomsterbukett, likevel kjøper vi dem med jevne mellomrom. Hvis knollene fryser i stykker er det ikke verre enn at du kan kjøpe nye neste vår.

Forkultivering
Høstgeorginer kjøpes og settes som knoller. Sommergeorginer selges i planteutsalg om våren, og brukes ofte som sommerblomst i krukker. De er frøformerte, men noen av dem danner knoller. I så fall kan de lagres på samme måte som høstgeorginer.

Når våren kommer, og faren for frost er over, settes knollene ut. Hvis du forkultiverer dem inne, starter blomstringen tidligere.

Slik: Start gjerne med å legge dem i vann et døgn, da svulmer knollene opp og blir tidligere klare for spiring. Sett dem i potter med for eksempel krukkejord. Knollene skal ikke stå dypere enn at den øverste spiren så vidt bryter jordoverflaten.

Ganske enkelt
Georginer trives aller best i litt sur jord med god drenering, men de kan vokse nesten hvor som helst. Husk bare at du ikke kan vente overdådig blomstring hvis du ikke gir planten godt med mat. Tilsett gjødsel når du planter georginene, og fortsett med å gjødsle en gang i måneden i den kraftigste vekstperioden.

Georginer trenger også jevn fuktig jord, men de skal ikke stå søkk våte. Et godt tips kan være å legge litt kompost rundt planten. Det holder på fuktigheten i jorden samtidig som det hemmer ugressvekst.

Når de første 3 til 4 bladparene har kommet frem, kan du med fordel knipe av toppen. Det gir en mer fyldig plante. Hvis du senere kniper av noen knopper vil du få færre, men større og mer fyldige blomster (ikke knip av for mange da, det er også flott med et rikt blomsterflor!).

Med litt ståhjelp
De høye georginene trenger støtte for at de ikke skal bøye seg eller brekke. Ved å sette støtten på plass når du planter knollene, unngår du å skade planten senere. Det er lett å binde stenglene til støttene etter hvert.

Georginer kan være utsatt for meldugg. Faren reduseres hvis plantene ikke står for tett. Og hvis du fjerner visne blomster, fremmer du ny blomstring.

Hvis du tar inn knollene før frosten kommer, kan du lagre dem til neste år. La knollene ligge og tørke litt før du legger dem i en kasse. I kassen kan de gjerne oppbevares på et lag sagflis eller tørr sand. Knollene må oppbevares kjølig, men frostfritt, mørkt og ikke for tørt. En gammel potetkjeller er helt perfekt. Nå er husene våre så varme og tørre at det kan være vanskelig å finne et egnet sted.

Før du planter knollene ut igjen om våren, kan de deles. Knollene er rotdeler som er fylt med opplagsnæring. Når de deles må du se til at hver del får med seg noe av det området på knollen hvor stengler og blader vokser frem.