Lite å vinne på forbikjøringer i påsketrafikken

Påskeutfart betyr stor trafikk og tidvis køkjøring på mange av de viktigste vegene. De fleste kjører fornuftig og tar hensyn i trafikken, men det finnes alltid unntak. Nå oppfordrer Statens vegvesen og Politiet folk til å følge køen for å unngå farlige situasjoner – det er nemlig lite å vinne på å bryte ut av de lange køene.

 

- Fra Oslo til Hemsedal er det 218 km. Hvis man følger køen som går i om lag 70 km/t, bruker man så vidt over tre timer på turen. Hvis du derimot presser deg fram og kjører forbi ved en hver anledning kan du øke gjennomsnittsfarten noe, men i virkeligheten er fartsøkningen og tidsbesparelsen svært liten. Derfor setter vi nå fokus på hvor lite det er å vinne på å bryte ut av køen i påsketrafikken, sier Finn Harald Amundsen i Statens vegvesen.

For hver kilometer i timen du klarer å øke gjennomsnittsfarten sparer du på hele denne turen i underkant av tre minutter. Med så tett trafikk og så mye køkjøring som er forventet, vil mulighetene til å spare noe særlig tid på en slik tur være svært begrenset. Derimot øker sjansene for en ulykke betydelig ved mer aggressiv kjørestil. Dessuten vil du dersom du følger køen komme frem mindre stresset og kan nyte både turen og oppholdet.

- Førere som holder mindre enn ett sekunds avstand til bilen foran har vesentlig høyere ulykkesrisiko enn andre. Selv små fartsovertredelser er forbundet med kraftig økning i ulykkesrisikoen, sier trafikksikkerhetseksperten Amundsen.

Statens vegvesen foretar målinger av kjørefart på alle viktige utfartsårer under påsketrafikken.

- Tallene viser at kjørefarten ligger like under fartsgrensen selv på de største utfartsdagene, sier Amundsen - som påpeker at dette klart viser at det er lite å tjene på forbikjøringene.

Ditt valg av kjørestil påvirker komfort og trafikksikkerhet for deg selv og dine medtrafikanter.