Per Helge

Slik energimerker du boligen din

Fra 1. juli må boligen din ha energiattest hvis du skal selge eller leie ut. Lurer du på hvordan du går fram, er det hjelp å få.

– Kvier du deg for papirarbeidet i forbindelse med energimerkingen, kan du få hjelp av oss. Enova gir gratis råd om energimerking og tiltak for å bli mer energieffektiv, sier Sylvia Skar i Enova Svarer.

For å få energiattesten må du fylle ut et skjema på www.energimerking.no. Du trenger pinkoder til MinID, gårds- og bruksnummer og kommunenummeret der du bor.

MinID er din private innlogging til offentlige tjenester. Nye pinkoder kan bestilles på www.minid.difi.no. Kommunenummeret finner du for eksempel på Wikipedia.

– Synes du selve energimerkingen er vanskelig, ringer du Enova Svarer på 800 49 003, og så gir vi deg gratis hjelp, sier Skar.

A er best

Opplysningene du skal fylle inn dreier seg om byggeår, hvor stor boligen din er og hvordan den varmes opp.

Etter at du har fylt inn opplysningene, får boligen en karakter på skalaen A til G, hvor A er best.

– Eksisterende boliger i dag vil får karakteren E, F og G. Nye boliger vil få C eller D hvis de er bygd etter dagens byggeforskrifter. For å få A eller B må du ha et lavenergi- eller passivhus, sier seniorrådgiver Hilde Totland Harket i Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE.

Boligeiere kan gjøre flere ting for å få bedre energikarakter.

– Setter du inn en varmepumpe, vil du komme én eller to karakterer høyere opp på skalaen. Enda bedre er det hvis du i tillegg etterisolerer og skifter vinduer, sier Sylvia Skar i Enova Svarer.

En lukket vedovn vil også gi bedre karakter. En lukket ovn holder bedre på varmen enn en åpen peis og vil derfor også gi en bedre energikarakter.

Lønner seg

Enova oppfordrer de som skal pusse opp boligen sin til å investere i gode energiløsninger.

– Når vi kjøper en ny bil er vi interessert i å vite hvor mye drivstoff den bruker på mila. Men vi er ikke like bevisst på hvor mye energi boligen bruker, sier Skar.

Får du en god karakter kan det slå positivt ut hvis du en gang skal selge.

– Selv om plikten til å energimerke ikke gjelder før 1. juli, oppfordrer vi folk til å energimerke boligen sin allerede nå, sier Sylvia Skar i Enova Svarer.

Energimerking blir obligatorisk for alle med bolig og fritidsbolig over 50 kvadratmeter fra 1. juli. Energiattesten er gyldig i ti år og skal ligge ved salgsdokumentene i en salgs- og utleiesituasjon.

Enova Svarer kan gratis kontaktes på telefon 800 49 003, på e-post eller nettprat på www.enova.no.