Dramatisk erstatningsvekst etter boliginnbrudd

Forsikringsselskapenes erstatninger etter boliginnbrudd har økt med hele 65 prosent på bare to år.

– Mer organisert kriminalitet fra Øst-Europa er hovedårsaken til den massive økningen, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) til NTB.

FNO fører statistikk over forsikringsselskapenes erstatningsutbetalinger.

I fjor måtte forsikringsselskapene ut med hele 619 millioner kroner i erstatninger som følge av boliginnbrudd. Det representerer en økning på 30 prosent fra 2008, og en økning på hele 65 prosent siden 2007.

Opererer raskth

Både høyere antall innbrudd og det faktum at tyvene stjeler med seg gjenstander av høyere verdi, er årsaken til den rekordstore erstatningssummen.

– Innbruddstyvene har blitt mer profesjonelle, og det stjeles mer verdifulle gjenstander enn tidligere, sier Osland.

Det ble begått nær 34.000 innbrudd i norske boliger og hytter i fjor, noe som er en økning på 15 prosent fra 2008 og 22 prosent fra 2007.

Ifølge FNO er tyvene i stor grad omreisende og bruker lang tid på å spane før de slår til. Mange av tyvene spesialiserer seg også på å operere raskt, slik at de kan begå innbrudd i hus som har alarm.

– Tyvene bruker gjerne ikke mer enn ti minutter inne i huset. På den måten rekker de å gjøre seg ferdig innen vaktselskapet kommer fram til huset, sier Leif Osland.

Stadig frekkere

Tyvene er hovedsakelig på jakt etter lett omsettelige varer når de begår innbruddene: bærbare PC-er, telefoner, TV-er, gull og smykker, og de blir stadig frekkere i sine metoder.

– Stadig flere av innbruddene skjer mens folk er hjemme, både nattetid og midt på dagen, sier Osland.

Osland er opptatt av at folk skal forstå at det ikke er nok å sikre inngangsdøren i huset mot innbrudd.

– Det er ikke tilstrekkelig å sikre hoveddøren dersom dører til terrassen og eventuelle andre dører står usikret, sier han og oppfordrer i tillegg folk til å ta ekstra forholdsregler når de forlater huset for lengre perioder.

– Allier deg med naboer og la huset se så bebodd ut som mulig, viderekoble fasttelefonen til mobilen og ikke fortell i sosiale medier om at du skal reise bort, er hans råd.