Loddtrekning om villrein

Det er åpnet for påmelding til årets villreinjakt. Bare en av ti jegere slipper til.

Fram til 1. mai kan jegere levere inn søknad på nettsiden inatur.no, der Statskog og fjellstyrene i Oppland legger ut jakttilbudene sine på villrein.

– Noen søknader er allerede begynt å komme inn. Men alle stiller likt. Etter fristens utløp blir de heldige trukket ut ved hjelp av helautomatisk elektronisk loddtrekning, sier Marianne Tveito i Inatur Norge AS.

Rundt 8000 jegere jakter villrein hvert år. Men interessen er mye større.

– Hos oss var det i fjor nesten ti ganger så mange søkere som jaktløyver, sier Kjell Bratlien i Statskog.

Statskog er landets største grunneier og huser derfor en stor andel av villreinen. I statsallmenningene administreres villreinjakta av de lokale fjellstyrene.

Villreinjakt på statsgrunn er åpen for alle som ønsker å søke.

Villrein vs. elg

Vinterstid er det cirka 25 000 villrein i Norge. Hardangervidda har den største bestanden, med 6000-7000 dyr. Sist jaktår ble det felt i overkant av 5000 villrein, omtrent halvparten av kvoten som ble lagt ut.

Villreinjakt er ikke det samme som elgjakt.

– Mens elgjegere er med i jaktlag, opererer villreinjegeren i stor grad på egenhånd. Resultatet av jakta er opp til egen innsats. Med på kjøpet får jegeren flotte naturopplevelser i høyfjellet, sier Bratlien.

Dyrene lever i flokk, hovedsakelig på snaufjellet. Villreinen har et nomadisk levesett. Den foretar større eller mindre vandringer mellom sommer- og vinterbeite.

Også villreinjegere er mindre stedstilknyttet.

– Søknadene vi får inn, kommer fra hele landet, ganske jevnt fordelt. Elgjegerne kommer oftere fra distrikter med tradisjoner for elg- eller hjortejakt, ofte med langt medlemskap i jaktlaget, sier Bratlien.

Begrenset mat

Norge er det eneste landet i Europa som har rester av den opprinnelig ville fjellreinen. I motsetning til tamrein, er villrein svært menneskesky. De lever svært marginalt. Det skal svært lite til før villreinen blir forstyrret slik at det går på bekostning av kondisjon og reproduksjon.

– Den mest alvorlige trusselen i dag er nedbygging av villreinens leveområder. Den trues også av klimaendringer, sier daglig leder Jo Skorem ved Norsk Villreinsenter Nord på Hjerkinn.

Villreinen forskes på og overvåkes med GPS. Den daglige forvaltningen av villreinområdene skjer i et samspill mellom privat og offentlig sektor.

Men hvorfor jakte på et dyr som er såpass utsatt?

– Villreinen lever av gress, urter og lav. Disse artene utgjør et svært karrig beitegrunnlag som er følsomt for overbeiting. Derfor er det viktig at bestandene ikke blir for store, sier Skorem.

– Det er få rovdyr som truer villreinbestanden. For å unngå store svingninger i beiteressursene, er jakt helt nødvendig, forklarer han.

Villreinjakta varer fra 20. august til 30. september.

Inaturs tilbudssamling på villrein: http://www.inatur.no/storvilt/artiklerstorvilt/7411726.o2.html

Newswire: Denne artikkelen er skrevet for Statskog.