Lav arbeidsløshet er viktigst

Kampen mot arbeidsledighet er den viktigste utfordringen i norsk økonomi. Det er konklusjonen etter regjeringens økonomitoppmøte.

Fakta: Samarbeid for arbeid

* Sykefravær, frafall i videregående opplæring, næringsutvikling og bærekraftig økonomi er de viktigste temaene i regjeringens kampanje «samarbeid for arbeid».

* Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsete vil denne uken besøke skoler, bedrifter og avholde møter med ulike grupper for å høre om erfaringer og få innspill og råd.

* I forbindelse med kampanjen opprettes også nettsiden samarbeidforarbeid.no i et forsøk på å skape debatt og spre informasjon om temaene.

– Dette har vært et nyttig og godt møte. Det viktigste rådet vi har fått er at vi må få mange ut i jobb, oppsummerte statsminister Jens Stoltenberg etter økonomimøtet mandag kveld.

I forbindelse med regjeringens Samarbeid for arbeid-kampanje hadde statsministeren, sammen med kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) og kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp), invitert landets fremste økonomieksperter til møte situasjonen i norsk økonomi i statsministerboligen.

Og konklusjonen etter møtet var klar: Arbeidsløshet er den største utfordringen i norsk økonomi akkurat nå.

Lyttet til gode råd

– Norge er blant de landene som har kommet best ut av finanskrisen, og som nå har lavest arbeidsledighet, men det er ingen selvfølge. For å kunne fortsette på denne måten er det viktig at vi er i dialog med fagfolk, og at vi lytter til gode råd, sa Jens Stoltenberg til NTB.

Han mener at det å få så mange som mulig i arbeid nå er dobbelt viktig:

– For det første fordi man reduserer statlige utgifter jo færre som faller utenfor, og vi styrker budsjettet jo flere som er i arbeid. Det blir rett og slett en større kake å fordele fra, sa Stoltenberg.

Kristin Halvorsen påpekte at utdanning er noe av det aller viktigste i kampen mot arbeidsløshet.

– Flest mulig må fullføre videregående utdanning. Det er arbeidskraft, og ikke olje og gass som skal skape verdier i Norge i fremtiden, sa hun til NTB.

Ungdom og utdanning

BI-professor Hilde Bjørnland var en av ekspertene som deltok på møtet mandag. Hun syntes det var flott at regjeringen kalte inn til et møte om fremtiden til norsk økonomi.

– Økonomiens utvikling avhenger svært mye av hva det offentlige foretar seg fremover, sa hun, og påpekte også at det å skape vekst er det aller viktigste nå.

– Fokus på ungdom og utdanning, i tillegg til å jobbe for at færre skal falle utenfor arbeidslivet, er veldig viktig.

Økonomimøtet mandag kveld endte den første dagen i regjeringens Samarbeid for arbeid-kampanje. Tidligere på dagen sto både bedrifts- og skolebesøk på plakaten.

Tirsdag legger regjeringsmedlemmene veien ut av hovedstaden og til Telemark, før det hele avrundes med et erfaringsmøte om sykefravær i statsministerboligen der representanter for offentlige institusjoner og privat næringsliv skal være med.