Oppsving for byggevarer

Mens byggevarehandelen kunne melde om salgsøkning på 5,6 prosent i desember, klinker byggevareindustrien til med en vekst på hele 13,5 prosent justert for prisstigning.

– Dette er hyggelige tall. Nivået for desember er slettes ikke dårlig. Det ligger opp mot det vi hadde for noen år siden, kommenterer adm. direktør Arne Skjelle i Byggevareindustrien som hver måned utarbeider rapport om innenlandsk salg av byggevarer.

Men Skjelle ser ingen grunn til å slippe jubelen løs. Han nøyer seg med å konstatere at salgsutviklingen i slutten av fjoråret indikerer at bunnen er nådd.

– Men markedet er ikke helbredet. Fremtiden er fortsatt høyst usikker. Igangsettingstallene for boligbyggingen var svake på slutten av fjoråret. Det ligger heller ikke an til noen oppgang ingen næringsbygg. Dessuten er ikke signalene fra medlemsbedrifter for de første ukene av januar særlig oppløftende, men dette kan skyldes den ekstreme kulden, fremholder Skjelle.

Byggevareindustrien har ennå ikke utarbeidet noen prognoser for utviklingen i 2010.

– Det blir noe lettere å uttale seg når januartallene foreligger. Men slik vi ser det nå ligger det ikke an til noe stort løft, og vi vil ikke få noen utvikling fremover på nivå med desember. Første halvår ser ut til å bli noe labert, mens vi forventer at det vil svinge noe oppover i andre halvår, sier Skjelle.

Mens byggevarehandelen kunne vise til en omsetningsnedgang på 7,7 prosent for 2009, opererer byggevareindustrien med et salgsfall på 14,5 prosent justert for prisstigning.

– Omtrent som forventet for oss, avslutter Skjelle.