Flytter på verneverdige trehus

En heldig entreprenør får jobben med å rive opp en klynge gamle trehus på Møllenberg fra røttene.

Eller rettere sagt fra grunnmuren, for så å flytte de 500 meter østover til en parkeringsplass på Buran. Her skal husene lagres i 2-3 års tid, før de flyttes tilbake til samme sted.

Statens vegvesen skal bygge en tunnel gjennom østbyen i Trondheim, helt fra Nyhavna i vest til Strindheim i øst. Deler av den blir en betongtunnel bygd gjennom løsmasser, og dermed må man grave opp en stor byggegrop blant annet på Møllenberg. Byantikvaren har bestemt at de gamle trehusene som står i traseen der det skal bygges har antikvariske verdier, dermed gjør Statens vegvesen det de kan for å ta vare på husene.

- Ikke akkurat hverdagskost

Jobben med å flytte, lagre og reetablere husene er akkurat nå lagt ut på anbud. Nå får selskapene tiden fram til 10. november med å utforme et tilbud. Det er foreløpig snakk om at 10 hus skal flyttes, men det kan bli færre. Det avhenger av hvilken løsning entreprenøren som skal bygge betongtunnelen velger. Det har nettopp vært tilbudsåpning på denne jobben, og valget av entreprenør er klart i slutten av oktober.

Det er ingen enkel jobb å flytte store trehus, og det er ikke få forberedelser man må gjøre før selve flyttejobben. Først skal man vurdere bygningenes tilstand, så må man tømme bygningene for inventar, piper og likende skal tas av, vann og avløpsledninger skal sikres, elektriske kabler skal gjøres strømløse, og man må også dele opp de sammensatte og store trebygningene i passende deler. Så skjer selve flyttingen av husene med mobilkraner og trailere. For å få klar (og bred nok) bane må noen trær og lyktestolper vike.

I rundt tre år skal husene lagres på parkeringsplassen i Frostavegen 3, og entreprenøren må sørge for overvåking av husene så de ikke får skader.

Nye grunnmurer/kjellere skal bygges, nytt vann- og avløpssystem og elektriske anlegg likeså, før husene flyttes tilbake på samme sted når betongtunnelen er ferdig bygd.

- Denne jobben er ikke akkurat hverdagskost for verken Statens vegvesen eller entreprenørene. Vi regner med at selve flytteoperasjonen av et helt kvartal av trebygninger som er over 100 år gamle vil bli viet stor oppmerksomhet fra ulike miljøer, sier prosjektleder Harald Inge Johnsen fra Statens vegvesen som nå er nysgjerrig på hvilke entreprenører som er interesserte i den noe spesielle jobben.

Sikrer også nabohusene

Også de nærmeste husene rundt byggegropa skal sikres og forberedes for det som skal skje, blant annet med etablering av jekkepunkter, men mange av disse kan fortsatt beboes i hele eller deler av anleggsperioden. Nabohusene blir fulgt tett opp i hele perioden, sånn at entreprenøren og Statens vegvesen er klare til å sette inn ekstra sikringstiltak hvis det trengs.

Også to murbygg må fjernes før arbeidet med tunnelen starter. Disse er det umulig å flytte på grunn av tyngden, derfor må de rives. Det ene er et kirkebygg som skal gjenoppbygges når tunnelen er ferdig bygd.

Flytter husene våren 2010

Tilbudsåpning skjer 10. november, og dermed skal man ha klart hvem som får den litt unike jobben rundt årsskiftet.

Flyttingen av husene skjer til neste vår.