Farlige drypp

I årevis har varmtvannsberedere blitt stuet bort i skap og kjøkkenbenker. Gamle beredere som går lekk fører nå til store vannskader i norske boliger.

Hver tredje vannskade på kjøkken i et stort boligsamvirke er forårsaket av varmtvannsberedere.

- Drypplekkasje fra beredere har ført til at vi må rive opp gulv. Skadene blir ofte store og kostbare, og problemet øker, sier senior teknisk inspektør Torstein Bratgjerd i If Skadeforsikring.

Hvert år får flere tusen norske boliger vannskader på grunn av varmtvannsberedere som går lekk. Noen av skadene koster det flere hundre tusen kroner å utbedre. I tillegg blir boligen ofte ubeboelig i flere uker.

- Det kan ta lang tid før man oppdager en lekkasje, fordi mange beredere er skjult i skap, på loft og bak trapper. Og de står ofte i rom uten avløp, sier rørleggermester Terje Brodahl i Varme & Bad Martinsen & Brodahl.

Bytt bereder!

I mange eldre hus og hytter er det vanlig å ha en mindre bereder i kjøkkenskapet. Da oppdages ofte en drypplekkasje først lenge etter den har oppstått.

Rørleggerkjeden Varme & Bad fraråder nå sine kunder å reparere gamle varmtvannsberedere. Helst bør de skiftes ut etter 15 år, før skaden oppstår.

- Hvis vi skifter pakninger i en gammel bereder, vil det mest sannsynlig oppstå en ny lekkasje om et års tid. Pakningen ryker igjen. Reparasjoner på blandeventiler og kolbe lønner seg heller vanligvis ikke, sier Terje Brodahl.

Gamle beredere er ofte ineffektive og dyre i drift. Det er god økonomi i å bytte ut gamle varmtvannsberedere.

For å unngå vannskader har mange montert et rustfritt trau under berederen, men rørleggere anbefaler heller å installere lekkasjestopper.

Få tilstandsrapport

Ifølge If er problemet med dryppvannskader fra bereder nå økende fordi mange varmtvannsberedere begynner å bli gamle.

- Etter loven skal en overløp fra sikkerhetsventilen i en bereder ledes til et rom med sluk på gulvet. Men om det begynner å dryppe fra kolbe eller pakning, skjer det ofte rett ned på gulv i rom uten sluk, sier Torstein Bratgjerd i If.

If og Varme & Bad samarbeider nå for å få ned antallet vannskader i norske boliger.

- Vi tilbyr en tilstandsrapport, kalt Vannsjekken, og våre rørleggere gjennomgår kurs i vannskader. Det er rimelig å forhindre skadene, men dyrt og veldig ubehagelig når de først skjer, sier daglig leder Øystein Kjellsen i Varme & Bad.