236 forslag til Nasjonalmuseum

En utstilling i to etasjer fulle av arkitektutkast ble åpnet av kulturstatsråd Trond Giske torsdag.

- Det er en gledens dag å kunne ønske velkommen hit. Da vi 30. mars i år utlyste plan- og designkonkurransen sa jeg at jeg håpet på stor internasjonal og norsk deltagelse og med 236 bidrag har vi virkelig blitt bønnhørt. Her er det mange som har respondert. Mange som har synes det er et spennende oppdrag og mange som håper at deres konsept skal b li valgt av juryen, sa Giske.

Bred enighet
Siden konkurransen ble utlyst, har man hatt en ny stortingsbehandling og Giske kunne med tilfredshet konstatere at det er bred enighet om at Nasjonalmuseet skal bygges på Vestbanen.

- Dette har mange fordeler. Det er kanskje Norges flotteste ledige tomt og med et nyskapende kulturbygg gir det kunsten vår en helt ny og fantastisk ramme. Det gjør at den tunge og slitsomme jobbensom mange ansatte i de ulike museene som til sammen blir Nasjonalmuseet har vært gjennom, blir belønnet med en fantastisk ny bygning som gjør at fordelene med samarbeid kan utnyttes til det fulle. Det gjør at museet kan være fullt operativt hele tiden, bortsett fra i en kort lytteperiode. I motsetning til i Sverige, der man som kjent planlegger å stenge sitt Nasjonalmuseum i sju år i forbindelse med en omfattende rehabilitering av gammel bygningsmasse, fortalte kulturstatsråden.

På tegnebordet
To ganger har det vært arrangert arkitektkonkurranser som to ganger har vært lagt i en skuff.

- Denne gangeren skal ikke prosjektet i skuffen, men videre på tegnebordet og spaden skal stikkes i jorda, understreket Giske og sa videre at denne utstillingen markerer begynnelsen på en prosess og begynnelsen på en diskusjon om gode og funksjonelle løsninger.

Utnyttelse av tomtearealet forholdet til naboene og helheten i konseptet. Det er et stort mangfold som kommer til å manifestere seg gjennom utstillingen og på internett. Han er helt sikker på at det derfor vil bli en stor offentlig debatt.

- Vi i juryen har hatt to dager til å se på utkastene og det er omtrent like mange som til operakonkurransen. Det er mange seriøse og interessante og fantasifulle utkast, og jeg er helt trygg på at vi skal finne solide kandidater å presentere i neste fase av denne konkurransen. Jeg er også sikker på at når utstillingen åpner for publikum, vil vi få mange interessante kommentarer fra presse og publikum som vi skal ta med oss som forslag i juryen inntil vi danner vår egen selvstendige oppfatning av disse. Vi gleder oss til den videre prosessen, og det er god stemning i juryen. Dette er en kjempeinspirasjon for hele staben i Nasjonalmuseet, sa direktør Audun Eckhoff i Nasjonalmuseet ved åpningen.

To faser
Fase 1 er en åpen, internasjonal konkurranse på overordnet nivå. Frist for innlevering er 12. juni. Fase 2 er en begrenset konkurranse med videre bearbeiding og detaljering der utvalgte deltakere etter fase 1 blir invitert til å delta. Dette annonseres 3. september. Det vil bli utarbeidet eget konkurranseprogram for fase 2. Juryen har mandat til å velge ut 4/ maksimum 6 deltakere til fase 2.

Innlevering fase 2: ca. januar 2010. Kåring av vinner/e: ca. mars 2010.

Juryens sammensetning:
KKD - Magne Velure, Prosjektdirektør, Kultur- og kirkedepartementet
Statsbygg - May Balkøy, Sivilarkitekt, Direktør for Utvikling, Statsbygg
Statsbygg - Roar Bjordal, Sivilingeniør, Prosjektdirektør, Statsbygg
Statsbygg - Ragnhild Johansen, Sivilarkitekt, Sjefsarkitekt Plan, Statsbygg
NMK - Svein Aaser - Leder av juryen, Styreleder, Nasjonalmuseet
NMK - Audun Eckhoff, Direktør, Nasjonalmuseet
NMK - Kerstin Barup, Professor i arkitektur Lund universitet Styremedlem, Nasjonalmuseet
NAL - Arne Henriksen, Sivilarkitekt, MNAL - oppnevnt av NAL
NAL internasjonal - Dorte Mandrup-Poulsen, Arkitekt, Danmark - oppnevnt av NAL - internasjonal
RIF - Eystein Abel Engh Sivilingeniør MRIF

Jurysekretariatet:
Jannike Hovland, Alt Arkitektur AS
Øystein Grønning, Migrant AS

Les mer om de ulike forslagene her