Begrenset klok av skade

Forskningssjef Kim Robert Lisø ved SINTEF Byggforsk mente at vi til nå bare har blitt begrenset klok av byggskader. Han håper arbeidet med en nasjonal database for byggkvalitet kan bedre dette.

Lisø begrunnet begrensningen i klokskapen med at vi ar kompetanse om hvordan vi bør bygge og at de fleste feil blir gjort flere ganger, ofte av de samme utøverne.

Stikord for en del klassiske byggfeil er drenering av varne tak, teglforblending, overgang mot terreng, vegger mot terreng, terrasser/uteanlegg, tak uten tilstrekkelig fall, yttervegger i våtrom og nedbør mens vi bygger. 66 prosent av skadene er knyttet til klimaskjermen, 76 prosent er fuktskader. Cirka halvparten av alle byggskader kan kobles direkte til prosjekteringsunlatelser. Årlig utgjør byggskadene flere milliarder.

Det er ifølge Lisø mulig å redusere omfanget av byggskader i Norge. Det vil også gi høyere kvalitet og økt produktivitet. Han nevnte følgende enkle og gode byggemetode; totrinns tetting (regnskjerm ytterst, vindtetting innerst, luftet rom mellom).

Lisø sa at SINTEF Byggforsk ønsker å lage nasjonal database for byggkvalitet. - Internett gir unike muligheter til å fremstille kunnskapen på en intuitiv måte. Vi jobber nå med å lage et godt brukergrensesnitt. Vi vil bygge læreverktøyet opp om to hovedpilarer; databasen og næringens og Sintefs akkumulerte kunnskap og erfaring fra praksis og forskning.