Gyldendals pyramidetak vant pris

Årets betongelementpris er tildelt arkitekt Sverre Fehn AS, for den spesielle pyramidehimlingen i det nye Gyldendalhuset.

De 18 betongpyramidene danner takkonstruksjonen i Gyldendalhuset i Oslo sentrum. Arkitekten samarbeidet med Con-form AS i Lunde i Telemark og Vedal Entreprenør AS i Oslo om den prisvinnende løsningen.

Sverre Fehn, som døde 23. februar i år, begynte arbeidet med formene i en tidlig fase av byggeprosjektet.

Henter dagslys

Overlyskonstruksjonen dekker et areal på 30 x 14 meter. Taket er blitt en signatur for det nye Gyldendalhuset.  Det framstår som nybyggets fasade mot omverdenen.

Pyramidene er skråskåret i toppen. De vender i ulike himmelretninger, for å hente lys fra solens vandring gjennom dagen. I toppen av hver pyramide er et hull som henter det myke lyset inn i hallen. Hullene har en myk form, sammensatt av sirkelsegmenter.  De uvanlige formene gir en helt egen atmosfære til Ibsen-hallen, som hovedrommet i Gyldendalhuset nå kalles.   

Høy presisjon

- Det karakteristiske taket er bygget av betongelementer utført med en høy presisjon, både når det gjelder form, forskaling, støp og montasje, uttaler juryen. 

Den har bestått av Lars Jåvik i RIF, Organisasjonen for Rådgivere, Annema Selstrøm og Kaj Lea i Norske Arkitekters Landsforbund og John-Erik Reiersen i Betongelementforeningen.

Betongelementprisen er delt ut 12 ganger siden 1987. Den tildeles bygg som anerkjennes for vellykket bruk av betongelementer.

Prisen overrekkes under Byggegallaen i Oslo onsdag 25. mars.

Overlyskonstruksjonen i Gyldendalhuset i Oslo gir et helt spesielt lysspill inne i bygningen. Det sikret Sverre Fehn AS Betongelementprisen for 2009.