- Krev miljøkompetanse

- Kommuner må kreve miljø- og energifaglig kompetanse av de håndverkerne de bruker, sier Espen Hoff, administrerende direktør i Byggmakker Norge.

- Hvis det ikke tas grep på dette området, kan kommunene bli en bremsekloss i arbeidet med å nå myndighetenes mål om redusert energibruk, legger han til.

Utspillet fra landets ledende byggevarekjede kommer i forbindelse med at statsråd Magnhild Meltveit Kleppa har bedt om innspill til en revidert miljøhandlingsplan for bolig- og byggsektoren.

Byggmakker gjennomførte i januar i år en undersøkelse som viste at over halvparten av kommunene mener de har et stort eller meget stort energieffektiviseringspotensiale. Et knapt flertall av kommunene vil i anbud foretrekke håndverkere med miljø- og energikompetanse.

Burde vært obligatorisk

- Etter vår mening indikerer undersøkelsen at flere kommuner burde være mer bevisst på energieffektiviseringspotensialet de har. Det er overraskende at ikke flere kommuner etterspør miljø- og energikompetanse når de skal bygge nytt eller rehabiliteres. Etter vår mening burde dette vært obligatorisk. Årsaken til at det er slik, kan være at kommunene ikke har kunnskap nok om hvordan de kan stille slike krav.  Denne kunnskapsmangelen må rettes opp raskt, sier Espen Hoff.

Allerede 1. august 2009 gjelder nye byggeforskrifter med krav til nye energiløsninger. Forskriftene krever mindre varmetap, bedre ventilasjonsanlegg, økt bruk av alternative energikilder til oppvarming som peis, varmepumper, vannbåren varme og pelletsovner. Det stilles nå også strengere krav til isolasjon av vegger, gulv og tak, og bedre vinduer. Myndighetene håper de nye byggeforskriftene kan redusere energibruken i nye boliger med 25% i løpet av en 20 års periode. I løpet av 2010 blir det også obligatorisk med energimerking av boliger og stadig flere aktører bygger nå boliger med lavenergistandard.

Vinn-vinn situasjon

Selv om det finnes mange aktører i byggebransjen med nødvendig miljø- og energikompetanse, er det fortsatt et stort behov for å øke kompetansen, særlig i små og mellomstore bedrifter.

-  Større etterspørsel fra det offentlige etter slik kompetanse, vil åpenbart gjøre det mer attraktivt å skaffe seg slik kunnskap. Det offentlige må sammen med bransjen legge til rette for at det skal være enkelt å tilegne seg denne kunnskapen, sier Espen Hoff.