Mistillit til kommunene i vernesaker

Norges Naturvernforbund uttrykker mistillit til at kommunene kan forvalte verneområder på en forsvarlig måte. Kommunenes interesseorganisasjon KS argumenterer for kommunal forvaltning av verneområdene.

Slik står meningene skarpt mot hverandre i høringsuttalelser til Miljøverndepartementet om lokal forvaltning av nasjonalparker og andre store verneområder. Saken kommer trolig til Stortinget i løpet av våren, får NTB opplyst.

Utgangspunktet for striden er en rapport der Norsk institutt for by- og regionforskning (NIBR) har evaluert fire forsøk med ulike forvaltningsmodeller. På grunnlag av denne rapporten har Direktoratet for naturforvaltning (DN) konkludert med at lokal forvaltning har fungert dårlig, og at staten bør overta.

De fire forsøksområdene er Setesdal vesthei - Ryfylkeheiene landskapsvernområde, Dovrefjell - Sunndalsfjella nasjonalpark, Forolhogna nasjonalpark og Blåfjella - Skjækerfjella nasjonalpark.

- Uforsvarlig
Norges Naturvernforbund er enig med DN, og hevder at det vil være uforsvarlig å overlate til kommunene å ha ansvaret for at vernebestemmelsene blir fulgt.
«På basis av NIBR-rapporten er vår konklusjon at forsøkene med lokal forvaltning har avdekket en rekke alvorlige feil og mangler som er uforenlig med moderne og økologisk basert forvaltning av våre mest verdifulle naturområder», skriver Naturvernforbundet i sin uttalelse til Miljøverndepartementet.

Naturvernforbundet tilføyer at «vi rett og slett ikke har råd til å behandle våre mest verdifulle og vernede naturområder på en så uforsvarlig måte.»
Naturvernforbundet hevder at de fire forsøksområdene «trolig er noen av de dårligst forvalta verneområdene i Norge.» Blant ankepunktene er at det hevdes å være etablert praksis som strider mot verneformålene, at det er gitt svært mange dispensasjoner for motorferdsel, og at det har vært mangel på kompetanse og kapasitet for å følge opp forvaltningsansvaret.

Tilhørighet og eierskap
Mange kommuner med nasjonalparker og andre verneområder har reagert sterkt på NIBR-rapporten og DNs konklusjoner på grunnlag av rapporten.

KS har i en uttalelse til Miljøverndepartementet tatt klart standpunkt for kommunal forvaltning og interkommunalt samarbeid om denne oppgaven.
«KS mener en kommunal forvaltningsmodell vil gi det beste utgangspunktet for lokal oppslutning og god og bred ivaretakelse av vernets formål. Forvaltning ut fra tilhørighet og eierskap til forvaltningsverdiene under lokal, folkevalgt myndighet, gir en skjønnsom forvaltning og det beste utgangspunktet for fortsatt verdiskaping i disse områdene», skriver KS.

Avdelingsdirektør Harald Smith Ruberg i Miljøverndepartementet opplyser til NTB at denne saken etter planen skal fremmes for Stortinget i løpet av vårsesjonen. Det er ennå ikke tatt standpunkt til i hvilken form dette skal skje.