Fare for flere leirras

Leirrasfaren i Norge er stor. Det sentrale Østlandet og de to Trøndelag-fylkene er mest utsatt.

Forskere har oversikt over områder der leirmasser har satt seg, men det er ikke noen sentral overvåking av disse områdene, sier skredforsker og geolog Lars Blikra ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) til Dagbladet.

Et ukjent antall norske hus står på rasfarlig grunn uten av verken eksperter, kommunale myndigheter eller huseiere kjenner til det.

- Vi vet ikke sikkert hvor mange hus som står på rasfarlige steder. Vi har bare kartdata som grovt skisserer at en del områder er rasutsatte, sier Blikra til avisen.
Kartlegge
Norges vassdrags- og energidirektorat fikk fra nyttår i oppgave å kartlegge alle rasfarlige områder i landet. Dette er et arbeid de har tatt fatt på, men som de ikke er kommet langt med, melder NRK.

Fredag kveld satt eksperter i krisemøte i Oslo for å finne ut hva som var årsaken til det store leirraset i Namsos.

- Vi var ikke kjent med at det var kvikkleire i dette området, sier Agnar Aas, direktør i direktoratet, til NRK.

- Disse områdene med kvikkleire ut mot sjøen må vi se på og finne ut om de er godt nok kartlagt. Hvis de ikke er det, må vi få gjort det, sier han.

Stort ras
Fredagens ras i Kattmarkveien i Namsos gikk 150-200 meter ut i sjøen og var anslagsvis 200-300 meter bredt. Det foregår veiarbeid i området, og raset kan vise seg å skyldes en sprengning i forbindelse med detter arbeidet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sender to sprengningseksperter til rasområdet.

I tillegg til de sju personene som ble evakuert fra selve rasområdet fredag, står rundt 50 personer uten mulighet for å komme seg hjem til husene sine i området bortenfor skredstedet.