Et nasjonalt løft

Det er visjoner over den nasjonale transportplanen som samferdselsminister Liv Signe Navarsete la frem i dag for neste ti-årsperiode. Mer enn 321 milliarder kroner skal brukes. Nå forventer vi at politikerne følger opp i statsbudsjettene som kommer i årene fremover. Det er mange tall og mange prosjekter som omhandles i planen, men etter en kort gjennomgang synes vi at planen både er interessant og spennende. Hadde det vært opp til oss ville vi ha brukt enda mer penger.

Vi er enige i de hovedgrep som legges. Vi er også sterk tilhenger av at man stryker hovedveiene i landet - og at man slutter med en klattvis utbygging. Bygg sammenhengende. Det gir best lønnsomhet uansett hvordan man ser på det. Vi er også glad for at det satses så mye penger på å gjøre veinettet sikrere. Dette går både på rassikkerhet og trafikksikkerhet generelt.

Vi er mindre tilfreds med at statsråden så lett hoppet over OPS. Dette er etter vårt syn en utmerket måte å bygge veier på. Men vi håper at vi kan finne samarbeidsmodeller mellom Statens vegvesen og de private entreprenørene som gjør at man kan i bruk de beste sider ved OPS-modellen.

I tillegg til det som skal satses på vei fra statlig hold, regner man med at det kommer 60 milliarder kroner fra bompenger. Vi er også tilfreds med at det satses så mye på jernbane - spesielt ved de store byene, og vi er særdeles tilfreds med at det endelig blir dobbeltspor til Ski.

Det ligger enorme investeringer i denne planen. Dette vil bety mye for den samlede byggenæringen. Utfordringene står i kø, men vi er overbevist om at vi gjennom et godt samspill mellom private aktører og det offentlige, så vil vi merke at det nå er et reelt taktskifte i samferdselspolitikken. Men vi har et enormt etterslep.
Når denne ti-årsperioden er over, vil vi ha en helt annen standard i samferdelssektoren enn hva vi har i dag. Vi kan ikke forstå at noen kan gå i mot dette.
Både i Byggeindustrien og på bygg.no vil vi følge opp denne transportplanen - og vi vil vokte på politikerne slik at de ikke går tilbake på sine løfter.