Tøff avslutning for E.A. Smith

Bygger`n-eier E.A. Smith forteller om omsetningsfall på 20 prosent i fjorårets siste kvartal.

Årsresultatet for E.A. Smith-gruppen ble allikevel forholdsvis bra, men siste kvartal ødela for nok et rekordår.

Omsetningen steg med fattige 0,7 prosent på årsbasis til 3.298 millioner kroner, mens driftsresultatet viser en nedgang på 5,2 prosent sammenlignet med året før til 147 millioner kroner.

- Vi var ikke blant dem som ble rammet først, men i oktober og november traff krisen også oss. Vi opplevde et voldsomt fall til proffmarkedet - entreprenører og byggmestre, som står for to tredjedeler av all omsetningen vår. I tillegg falt prisen på stål og enkelte byggevarer, sier konsernsjef Trond R. Reinertsen i E.A Smith til Dagens Næringsliv.

Han forteller til samme avis at han ikke tror krisen er over, og uten å konkretisere forteller Reinertsen at flere i konsernet må regne med å bli permittert eller sagt opp.

Byggevarekjeden Bygger'n har hatt bra utvikling med en omsetningsvekst på 1 % for året. Mange nye anlegg og moderniseringer er gjennomført blant de 97 medlemsbedriftene i kjeden.  Smith-gruppen eier 37 enheter som representerer ca. 50 % av omsetningen.

Innenfor armeringsstål, der Smith Stål har størst kapasitet for produksjon til sluttmarked, har veksten vært moderert fra 2007.  Det er investert i nytt produksjonsutstyr ved flere av i alt 9 større anlegg i Norge.  Omsetningen av handelsstål i 2008 har blitt preget av først prisoppgang og deretter sterkt prisfall på stål i siste halvår og omsetningen ble lavere enn året før. 

Samlet har Smith-gruppen styrket markedsposisjonene i 2008.  Tiltak er iverksatt for å tilpasse kapasiteten til lavere aktivitet i industrien og byggemarkedet fra 3. kvartal 2008.

Smith-gruppen fikk ferdigstilt sitt leilighetsprosjekt "Harstad Brygge" med 81 leiligheter 1. juni 2008, i henhold til plan