Økonomer tror på bedring

Til tross for forventet nullvekst i norsk økonomi i 2009, tror økonomene at det går mot bedre tider.

I makrorapporten Økonomisk Oversikt 1-2009 anslår økonomene i Nordea at det vil bli omtrent nullvekst i norsk økonomi i 2009, men at rentekutt og lav prisstigning tilsier at kjøpekraften til norske forbrukere vil øke sterkt i løpet av året.

Økonomene mener at veksten i den norske økonomien allerede hadde begynt å svekkes opp da finanskrisen slo til, ettersom Norges Bank allerede hadde hevet renten for å dempe presset i økonomien.
Nordeas økonomer og analytikere spår en økning i arbeidsledigheten fram til sommeren, men tror deretter at den vil flate ut til rundt 4 prosent i 2010.

Krisepakkene fra regjeringen vil kunne føre til en svak vekst i andre halvdel av året, og rentekutt kombinert med lav prisstigning tilsier at husholdningenes kjøpekraft vil øke sterkt og bidra til at boligprisene vil kunne stige mot slutten av året.

Makrorapporten tar utgangspunkt i at man forventer at Norges Bank setter styringsrenten videre ned til 2 prosent før sommeren og at renten blir liggende på dette nivået et stykke inn i 2010.