Setter foten ned for useriøs timeshare

Et nytt direktiv, vedtatt av EU før helgen, gir forbrukerne styrkede rettigheter overfor useriøse selgere av timeshareprodukter.

 

En rekke nordmenn har kjøpt timeshare, som for eksempel kan gi rett til en leilighet i et ferieanlegg en fast uke hvert år. Mange har hatt dårlige erfaringer med slike timeshareprodukter, og forbrukerminister Anniken Huitfeldt (Ap) ønsker det nye direktivet velkommen.

- Aggressive selgere som lover fremtidige luksusferier på falske premisser er dessverre vanlig. Folk betaler av og til store summer for produkter som er null verdt. Jeg er derfor svært glad for at EU nå har vedtatt nye regler på dette området, sier Huitfeldt i en pressemelding.

De viktigste endringene i regelverket er at alle timeshareprodukter nå omfattes av de nye reglene, at forbrukeren selv kan velge fritt på hvilket språk (innen EU/EØS-landene) all forhåndsinformasjon og kontrakter skal være på, at det gis 14 dagers ubetinget angrerett (opptil ett år ekstra hvis angreskjema ikke er mottatt) og at forbudet mot forskuddsbetaling er mye klarere enn før.
Fristen for EU-landene til å få på plass nye regler er to år. Forutsatt at direktivet tas inn i EØS-avtalen skal de norske reglene også endres. Direktivet innebærer at de samme reglene skal gjelde i alle land.