Frykter masseledighet blant arkitektene

200 arkitekter her i landet har mistet jobben siden april. Arkitektbedriftene frykter at tallet vil firedobles før finanskrisen slipper taket. 

Antall arkitekter uten jobb har steget med 6 prosent på landsbasis siden april, det tilsvarer om lag 200 personer. 160 av disse hører hjemme i Oslo og Akershus. Det kommer fram i en måling gjennomført av bedriftsorganisasjonen Arkitektbedriftene i desember.

– Nå er vi nede på samme nivå som våren 2007 for hele landet, og høsten 2006 for Oslo og Akershus, og det går fortsatt bratt nedover over alt. Vi blir ikke forbauset om ledigheten øker med 20-30 prosent på landsbasis, og opptil 40 prosent i Oslo-området, sier administrerende direktør Harald Eriksen i Arkitektbedriftene til Teknisk Ukeblad.

– Utbyggere som vil bygge får ikke lån i banken, og private utbyggere har ikke råd. På grunn av finanskrisen vil vi nå merke en enda sterkere gradient i negativ retning enn tidligere, og vi aner ikke når nedgangen gir seg, sier Eriksen.

Han mener den eneste måten å bøte på den negative utviklingen, er ved å pøse på med penger fra det offentlige. Krisepakke i januar er for sent.

– Regjeringen bør spytte ut 5 prosent av krisepakken umiddelbart, og øremerke det til planlegging. Om den kommer i januar, vil ikke ingeniørene få noe å gjøre før i mars eller april, og entreprenørene vil stå tomhendte til etter sommerferien, sier Eriksen.