Hver femte skole forsøkt påtent

Én av fem skoler i Norge har opplevd påsatte branner de siste tre årene. En tredel av dem gjør ingen ting for å forhindre det.

I en spørreundersøkelse Norsk brannvernforening har gjort blant 1900 norske skoler, svarer 21 prosent at de har opplevd én eller flere påsatte branner de siste tre årene.

Over halvparten av brannene er startet i konteinere og annet avfallsmateriell.

- Kombinasjonen skolebygg og lett tilgang til brennbart avfallsmateriell er svært uheldig. Det er på høy tid at kommunene tar dette på alvor ved å innføre strengere sikkerhetskrav til lagring av brennbart avfallsmateriell, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening i en pressemelding.

Undersøkelsen viser også at halvparten av skolene ikke har kartlagt risikoen for påsatt brann, og at én av tre skoler ikke har gjennomført tiltak for å redusere risikoen.

Brannverndirektøren viser til Stavanger, hvor ingen brannpåsettelser er registrert etter at de begynte med låsbare, brannsikre konteinere.
I tilfeller hvor kommunestyrene ikke vedtar slike forskrifter, oppfordrer vi skolene til selv å ta affære og gjøre nødvendige grep. Med relativt enkle tiltak kan man redusere omfanget av påsatte skolebranner betydelig, sier Kalheim.