NAV-direktør i hardt vær

- Det er helt klart at 180.000 ansatte i bygg- og anleggsbransjen på landsbasis er altfor mange. Nå er det bedre å bytte yrke enn å håpe på at situasjonen i næringen skal bedre seg, sier regiondirektør Sverre Jespersen i NAV til SA.no.

Denne uttalelsen har fått folk i byggenæringen til å tenne på alle plugger. Det mange hevder er at dette må være er uttalelse som vitner om manglende innsikt i arbeidslivet. Forrige gang byggenæringen hadde problemer forsvant det 60 000 fagfolk. Mange av dem kom aldri tilbake. Dette var fagfolk som gjennom en årrekke hadde bygget opp kompetanse gjennom skole og yrke - en kompetanse det hadde kostet milliarder å utvikle. Over natten var fagfolkene borte om det var fagarbeidere eller ingeniører.

Så var det å ta fatt på nytt med opplæring. Det tok mange år for å komme à jour - og samfunnet har sammen med bedriftene brukt nye milliarder av kroner. Skal vi nå miste tusenvis av fagfolk ved at vi igjen får samme bedrøvelige nedbygging som på 90-tallet, er jo dette ikke bare håpløst, men idotisk, heter det i de mange kommentarene Byggeindustrien har fått i løpet av helgen.

Det mangler ikke på oppgaver, men på penger. Sett fagfolkene til det de kan i stedet for å bruke en masse penger på omskolering til yrker de har mindre forutsetninger til å klare, ser omkvedet.

- Jeg er misforstått
- Jeg var på et møte som en rekke tillitsmenn fra byggenæringen hadde innkalt til. Der var det også en stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet som sa at når det er mer enn 180 000 mennesker i byggenæringen, så er det for mange. Det var det som var mitt utgangspunkt for min uttalelse. Er det for mange i denne næringen må det være tillat å si at noen kan søke seg til andre yrker, sier NAV-direktør Sverre Jespersen i Østfold til Byggeindustrien.

- Det var Sarpsborg Arbeiderblad som kjørte frem denne saken, og jeg synes fremstillingen som ble gitt der var tatt ut av sin sammenheng. Jespersen mener at han har belegg for sine uttalelser. Han vil ikke kommentere om dette er en oppfatning som deles av NAV sentralt.

NAV-direktøren er ikke mistolket
- Journalist Svei A Halvorsen i SA sier i en kommentar til Byggeindustrien at han ikke har misforstått. Han har snakket med NAV-direktøren ved to ulike anledninger - sist etter at sysselsettingstallene for Østfold ble lagt frem - og da gjentar han samme budskapet.

Vi har ingen mening om hvor mange ansatte det skal være i byggenæringen

- Vi i NAV har ingenting med å mene noe som helst hvor mange ansatte det bør være i byggenæringen, sier direktør Erik Oftedal som har ansvar for arbeid og aktivitet i NAV sentralt.

- Jeg vet ikke hva vår direktør i Østfold har sagt eller ikke, men vår policy er at vi ikke har noe mening om dette. En annen sak er selvsagt at vi må gi et tilbud til dem fra byggenæringen som blir meldt ledige – og da må de ledigmeldte uansett bransje ta i mot de tilbud som kommer om jobb.

- Så langt har det ikke skjedd noe dramatisk i ledighetstallene, men det kan skje, og da må vi ha et apparat klart. Vi er i dialog både med byggenæringen og med mange bedrifter om ulike tiltak. Vi er også klar over de problemene som har vært i tidligere tider hvor folk på arbeidsmarkedstiltak konkurrerte om jobber med bestående håndverksbedrifter. Slikt må vi forsøke å unngå.

- Jeg vet at det foregår mye på boligsiden med ny teknisk forskrift m.v. Vi er selvsagt innstilt til å drøfte både med næringen og bedriftene hvordan vi kan finne samspill på dette feltet, sier Oftedal. Byggenæringen er en svært viktig faktor når det gjelder sysselsettingen i Norge, fremholder Oftedal som også er åpen for å drøfte andre tiltak.


Vi har også sendt spørsmål til Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen om denne saken.