Vedfyring kan være allergi-framkallende

Partikler fra vedfyring ser ut til å være like allergiframkallende som bileksos og veistøv, viser en ny doktorgradsavhandling.

 

Cand.scient. Mari Samuelsen har studert partikler fra dieseleksos og fra veitrafikk i og utenfor piggdekksesongen, samt vedfyringspartikler.

Hun fant i dyreforsøk at partiklene fra veitrafikken utenfor piggdekksesongen var mest allergiutviklende, men partikler fra vedfyring hadde også denne forsterkende effekten. Verst var partiklene fra ren dieseleksos.

- I mine studier er det de små forbrenningspartiklene som er farligst. De større mineralartiklene - som for eksempel stammer fra piggdekkslitasje på veien - ser ikke ut til å ha så stor allergifremmende effekt. Dette støttes også av andre studier, sier Samuelsen til NTB.

Vedfyring
Når vi fyrer med ved, slippes det ut en mengde små forbrenningspartikler og disse er en viktig kilde til forurensning i uteluft mange steder i landet. Hittil har forskere imidlertid visst lite om hvordan vedfyringspartiklene virker på folks helse.
- Siden vi har mye vedfyring i Norge, vil en reduksjon her trolig kunne være et viktig bidrag for å redusere forekomsten av allergi og andre luftveisplager, mener doktoranden.
De siste tiårene har det vært en kraftig økning i antall tilfeller av astma og allergi. Økt forurensning fra veitrafikken har vært trukket fram som en mulig årsak.
Mari Samuelsens doktorgrad tyder på at store konsentrasjoner av partikler fra dieselbiler og vedfyring er en dårlig blanding med henblikk på allergi.

Mus
Forsøkene er gjort på mus, og kan derfor ikke direkte sammenlignes med reaksjonen hos mennesker. Musene reagerte med såkalte markører for allergi.
- I dyreforsøk får vi ikke sett det kliniske endepunktet, det vil si at musene ikke blir allergiske på samme måte som mennesker. Men økte nivåer av den markøren vi benyttet, gir større sjanse for å utvikle allergi også hos mennesker, understreker hun.

Når store og små partikler ble gitt i luftveiene til mus for å se på akuttreaksjonen, ga de største partiklene på størrelse med piggdekkstøv og de minste partiklene på størrelse med eksospartikler ulik type reaksjon fra slimhinnen. Dette tyder på at eksospartikler og piggdekkstøv påvirker luftveiene forskjellig og kan gi forskjellig type helseskade, mener doktoranden.
Arbeidet er utført ved Nasjonalt folkehelseinstitutt, avdeling for miljømedisin.