Fem funnet, to savnet etter brannen i Drammen

Brannvesenet har hentet ut fem polske menn etter brannen i Drammen natt til søndag. Fortsatt er to savnet, de er antatt omkommet.

 

De antatt omkomne i Drammen

* Brannvesenet i Drammen hadde mandag kveld hentet ut fem av antatt sju omkomne etter storbrannen på Gulskogen i Drammen natt til søndag. Ingen av de døde som er hentet ut var mandag identifisert.
* De antatt omkomne er:
- Zdzislaw Piotrowski - 58 år
- Ryszard Bidzinski - 43 år
- Ireneusz Mazurowski - 47 år
- Andrzej Kosztowny - 35 år
- Mariusz Rydzynski - ca. 35 år
- Czeslaw Buczma - 57 år
- Jan Kisyk - 44 år
* Alle de antatt omkomne mennene, og de 14 som overlevde brannen, kommer fra samme område i byen Plock, nord for Warszawa.

Politiet kunne mandag kveld offentliggjøre navnene på mennene de mener omkom i den omfattende brannen på Gulskogen natt til søndag. De savnede er mellom 35 og 58 år.

Samtlige var håndverkere knyttet til firmaet Proffjobb, og alle kommer fra samme nabolag i byen Plock, nord for hovedstaden Warszawa.

- Dette har vært en forferdelig ulykke. Alle de som bodde i bygningen, kommer fra samme by og mange var i slekt. En av de overlevende fra brannen savner faren sin som ikke er kommet til rette, sier konsulen Marek Pedzich ved den polske ambassaden til NTB.

Få opplysninger
Fem av de døde var funnet og hentet ut fra brannruinene mandag kveld, mens to fortsatt var savnet. Arbeidet med å gjennomsøke brannruinene er farlig. Den gamle tre etasjer høye trebygningen like ved Gulskogen jernbanestasjon er helt nedbrent. Helt fra første etasje og oppover har flammet herjet og bare etterlatt rester av forkullet trevirke og de to pipene. Så mange som 14 personer greide å redde seg ut, mens sju er savnet.

- Politiet må foreløpig være tilbakeholdne med å gi en del opplysninger fordi brannårsaken ennå ikke er klarlagt, sier etterforskningsleder Nina Prebe til NTB.
Selv om politiet gikk ut med navnene på de sju som er antatt omkommet i brannen mandag, kunne de ikke si hvem som er funnet og hvem de fremdeles mener ligger i ruinene.

DNA-test
- De omkomne skal nå identifiseres, trolig ved bruk av DNA-undersøkelse, sier politistasjonsmester Jan Erik Strøm.
De overlevende var mandag samlet på et hotell i Drammen. Samtlige er sterkt traumatisert etter den dramatiske brannen, og ingen var i stand til å gjennomføre avhør med politiet. Drammen kommune har bistått de rammede med medisinsk og psykologisk bistand. To katolske prester er også sammen med de overlevende.

Tirsdag feires den polske uavhengighetsdagen. Da vil en minnemesse bli arrangert i St. Joseph katolske kirke i Oslo.
- Det vil det også bli en minnestund for dem som er omkommet i brannen, forteller konsulen som også takket for samarbeidet med politiet og brannvesenet etter brannen.

Sjekker ID
Alle de som bodde i huset, mistet alt de eide, også pass eller andre identifikasjonspapirer. Dette vanskeliggjør nå både norsk politi og polske myndigheters arbeid med å få oversikt over alle som bodde i huset. Politiet har tatt kontakt med Interpol i arbeidet med å få sikker ID både for de omkomne og de overlevende.

- Fraværet av offentlige, sikre identifikasjonspapirer er en utfordring for oss. I realiteten er de overlevende nå identitetsløse, og det innebærer en omfattende prosess, sier politimester Christine Fossen.

Det er 120.000 polske arbeidere i Norge. Svært mange av dem er håndverkere som arbeider i bygge- og anleggsindustrien. Mange bor i midlertidige boliger eller i hybelhus som huset på Gulskogen.

- Det som starter nå, er å finnet ut om bygningen var i skikket stand og i overensstemmelse med brann- og eksplosjonslovene og bygningstekniske regler, forteller Lars Bjerke fra Drammen kommune til NTB.