Usikkert boligmarked for unge

I de kommende ti årene kommer det økning på ca. 100.000 unge mellom 20 og 30 år som skal inn på boligmarkedet. En ungdomsgruppe i NBBL mener det er høyst usikkert hva som vil møte dem.

Ungdomsgruppen i NBBLs Framtidsprosjekt 2030 sier i sin sluttrapport til NBBL at det reiser seg mange spørsmål knyttet både til rente, boligpriser og hva slags lånebetingelser unge mennesker som skal etablere seg vil møte.
Vil eie. Forskningen viser at ungdoms boligønsker har vært forbausende stabile de siste 30 årene, og det ventes ingen vesentlig endring fram mot 2030. Ungdom ønsker å eie bolig når tiden med studier og mindre stabile arbeidsforhold er over.

- Boligetablering har vært og vil fortsatt være et tøft løft for ungdom. Det viktigste vil derfor være et tilbud av gode boliger med boutgifter som ungdom kan klare, og det er god grunn til å se på finansieringsløsningene som tilbys, sier Kjell Ingolf Ropstad (23).

Han er leder for Kristelig Folkepartis Ungdom og har vært med i NBBLs ungdomsgruppe sammen med Linn Hemmingsen (28) som leder Fagforbundets Ungdom, arkitekt i Norsk Form Marianne Rye Beck (31) og Hanne Bjerk (32) som jobber i boligbyggelaget Usbl.

Utleie

- Det må legges til rette for flere ikke-kommersielle utleieboliger, også for andre enn studenter og de mest vanskeligstilte, mener lederen for Fagforbundets ungdom, Linn Hemmingsen. Hun sier at det er viktig for Norge å ha en beskyttet leiesektor og at det trengs en langsiktig plan både for bygging av studentboliger og en leiesektor som også fungerer godt for ordinær ungdom.

Hanne Bjerk fra Usbl sier at boligbyggelagene i tiden framover både bør bygge og forvalte ikke-kommersielle utleieboliger, gjerne i et samarbeid med andre aktører.

- Både NBBL og boligbyggelagene bør etablere et sterkere forhold til ungdom, bl.a. gjennom oppbygging av en god og informativ Boligportal på nett, sier Bjerk.
Ny tendens. Arkitekten i gruppen, Marianne Rye Beck fra Norsk Form, peker på at de fleste unge vil bo sentralt, og at det da kan være gunstig for venner å kjøpe en bolig sammen. - Mange borettslagsboliger vil egne seg for slik deling. Her bør boligbyggelagene kunne bistå med egnede kontrakter og god rådgivning, mener Rye Beck.

Hun viser også til at stadig flere foreldre og besteforeldre i tiden som kommer vil ha mulighet til å bidra økonomisk når barn og barnebarn skal kjøpe bolig.

- Konsekvensen av at foreldreformue får mer å si for ungdoms boligetablering, vil imidlertid bli større ulikhet mellom de som har tilgang på slik hjelp og de som ikke har en slik mulighet, sier Marianne Rye Beck. Hun mener dette bare understreker behovet for at det nå bør komme en skikkelig gjennomgang av de finansieringsløsningene som tilbys ungdom.