Glitnir vil ordne opp etter anklager om underslag

Glitnirs administrasjonsstyre har tatt kontakt med Eksportfinans, og vil prøve å betale tilbake de 415 millioner kronene som Eksportfinans mener at Glitnir har underslått.

 

Árni Tómasson, leder administrasjonsstyret for Glitnir Bank hf, har nå satt i sving advokater i Norge og på Island i håp om å rydde opp overfor Eksportfinans, som i forrige uke anklaget islendingene for å ha underslått 415 millioner kroner. I en melding fra administrasjonsstyret skriver Tómasson at saken ikke skyldes bevisst underslag, men en feil, skriver Aftenposten.

Han gjør det også klart at islendingene er redd saken skal skade forholdet til Norge.

- Forholdet mellom Island og Norge er veldig viktig for oss. Hvis banken har gjort noe feil, vil vi gjøre det som står i vår makt for å løse dette i nær dialog med Eksportfinans, står det i meldingen.

Eksportfinans utstedte tre lån på til sammen 415 millioner kroner i 2005. Glitnir var agentbank, og hadde all kontakt med kundene, og alle pengestrømmer gikk gjennom Glitnir. I 2006 innfridde en av kundene sitt lån på over 200 millioner kroner. I stedet for å sende pengene videre til Eksportfinans beholdt Glitnir pengene, og fortsatte å betale renter og avdrag. For Eksportfinans så det ut som om lånet fortsatt ble betjent av kunden. I 2008 skjedde det samme med ytterligere to lån. Eksportfinans oppdaget forholdene da de tok kontakt med kundene etter at Glitnir ble satt under administrasjon.

Eksportfinans har tatt arrest i Glitnirs eiendeler i Norge, men de vet ikke om andre har gyldige krav i de samme eiendelene. Ratingbyrået Standard & Poors mener det er liten sjanse for at Eksportfinans får tilbake pengene.