Fortsatt overskudd i norske banker

De aller fleste norske banker vil gå med overskudd også i tredje kvartal. Kredittilsynet mener bankene fremdeles er robuste, til tross for økt press fra internasjonal finansuro.

- Norske banker er solide. Også småbankene har solid egenkapital, sa direktør Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet under høringen om finanskrisen i Stortingets finanskomité torsdag.

Han fortalte at tilsynet ba om en situasjonsrapport fra norske banker for å danne seg et inntrykk av hvordan finanskrisen har påvirket Norge. Bare én bank unnlot å svare - nemlig Glitnir.

- Bortsett fra 8-10 som er små og nystartet, vil alle banker vise et overskudd også i tredje kvartal. Bildet er at soliditeten i banksystemet gjennomgående er god. Vi vil ikke se tap som på 1990-tallet, sa Skogstad Aamo, og viste til at misligholdte lån forekommer relativt sjelden i Norge.

Han la til at konkurranse fra internasjonale banker har ført til at betingelsene for lånekunder er gunstigere enn man kanskje har fått inntrykk av i mediene.

- Det er ikke slik at bankene tjener veldig mye på sine boliglån, sa Skogstad Aamo.

Han understreker imidlertid at gjeldsveksten de siste årene har vært stor i Norge. På fem og et halvt år har samlede boliglån økt med 126 prosent. I samme periode steg bruttonasjonalproduktet i Fastlands-Norge med 47 prosent.

- Risikoen for en hard landing i økonomien er blitt større. Det er en utfordring samfunnet er nødt til å håndtere, sa Kredittilsynets direktør.