Navarsete lover storsatsing på vei og bane

Den nyvalgte Sp-lederen Liv Signe Navarsete lover en storsatsing på vei og jernbane for «å bygge landet». Hun vil skille mellom penger til forbruk og penger og investering og tar et oppgjør med konvensjonell budsjettering.

 

Det ekstraordinære landsmøtet til Senterpartiet ble en parademarsj for Navarsete. Hun ble hyllet og tiljublet etter alle kunstens regler og kvitterte med en offensiv og temperamentsfull tale som fikk det til å gløde i den ellers så anonyme storsalen i Folkets Hus i Oslo.

- Vi går inn for tidenes satsing på samferdsel både i øst og vest, nord og sør. Med et godt valg i 2009 vil Senterpartiet ta tak i det jeg ser på som en systemfeil i offentlig budsjettering. Det er nemlig opplest og vedtatt av dem som kan slikt i denne byen, at én krone brukt over offentlig budsjett, er én krone brukt, uansett hva den går til, sa Navarsete.

Systemfeil
Hun mente at denne tenkning fører med seg altfor mye oppmerksomhet på summen av pengebruken, og mindre på hva pengene blir brukt til.
- Det er dette jeg kaller en systemfeil. Staten, på samme måte som privatfolk, næringsdrivende og kommuner, skal skille mellom penger som går til forbruk, og penger som går til investeringer, sa partilederen.

Hun mente at dette er sunn fornuft, noe alle mennesker skjønner. Sp vil under Navarsetes ledelse bygge allianser, blant annet med fagbevegelsen, for å få gjennomslag for dette synet på offentlig budsjettering. Hun mener dette er av de aller største spørsmål som må avklares i tiden etter valget, men innser at verken Arbeiderpartiet eller SV i dag deler denne innfallsvinkelen.

Sammenligner med EU-kampen
- På samme måte som vi vant EU-kampen gjennom alliansebygging, skal vi vinne denne debatten. Med støtte fra folket, fagbevegelsen og næringslivet, og med opposisjonspartiene som heiagjeng på tribunen, skal vi lykkes. Vi lar oss ikke stoppe, forkynte partilederen til stormende applaus.

Navarsete gjorde et helhjertet forsøk på å rydde opp i det hun betegnet som misforståelser om hvor i landet Senterpartiet ønsker å drive veibygging framover. Hun innrømmet at hun nok reagerte litt sent på medienes utlegning av hun hva sa i et intervju med Sunnmørsposten.

- Vi skal styrke satsingen på jernbane rundt byene med milliarder de neste årene, men mer av veksten i investeringene må komme utenfor det sentrale østlandsområdet. Det er i tråd med inneværende transportplan, og det betyr ikke å ta penger fra Østlandet. Vi må tenke rettferdighet og at hele landet skal med, forklarte Navarsete.