Et tidsskille

Når BNL nå avvikler sitt representantskapsmøte på Gardermoen, er det et tidsskille på mange måter. De gode tider synes å være over. Trærne vokste heller ikke inn i himmelen denne gangen. 2007 ble likevel et år for historiebøkene i følge BNLs styreleder Peder B. Backe. Dette ble et rekordenes år for næringen. Men i dette året snudde også pilene etter at det har vært en enorm oppgang de siste årene. Nå er festen slutt og næringen må belage seg på tøffere tider.

Vi tror at mange bedrifter i byggenæringen har rygg til å bære en nedgang. Men mange bedrifter bukker under. Det forsvinner nå bedrifter ut av næringen hver eneste dag. De første bedriftene som kaster kortene, er de useriøse bedriftene.

Dessverre kommer det en rekke aktører inn i næringer som er i vekst. Slik har det også vært i byggenæringen. Dessverre har mange av disse bedriftene gjort ubotelig skade ved sin oppførsel og fremferd. Det hjelper lite når seriøse bedrifter og organisasjoner forsøker å bygge opp et godt omdømme når spekulanter og kjeltringer hele tiden ødelegger. I de siste årene har det vært for mange spekulanter og kjeltringer i byggenæringen.

Vi tror at næringen nå egentlig har godt av en nedgangsperiode. Vi tror og mener at det vil gjøre mange godt. Da vil man også få tid til å lære seg nye måter å bygge på. Det er kommet en teknisk forskrift som krever mye. Nå har man tid til å skolere folk.

Vi tror at vi nå også vil få en bedre dialog mellom byggenæringen og offentlige myndigheter. Vi tror også at myndighetene vil sette inn større ressurser ikke minst for å ta vare på sine bygg og anlegg. BNL under Sverre A Larssens ledelse har gjort utrolig mye for byggenæringen de siste 11 årene. I løpet av disse årene er byggenæringen blitt Norges største fastlandsnæring. Når han nå trekker seg tilbake, kan han gjøre det med god samvittighet.

Vi ønsker Ketil Lyng velkommen som ny sjef for BNL. Han har god ballast fra næringslivet - ikke minst fra sine år i Norske Skog. Nå skal han lose næringen gjennom trangere farvann. En av hans første oppgaver blir å lede det store omdømmeprosjektet BNL nå lanserer. Skal han lykkes med dette må han ha god drahjelp fra alle aktører i næringen. Blir dette prosjektet en suksess, vil alle høste fruktene.

Nå har byggenæringen kapasitet til å ta fatt på uløste oppgaver. Det må være budskapet til samfunnet. For samfunnet må det være langt bedre å bevilge penger til nye prosjekter enn å betale trygd til bygningsarbeidere. Dette vil også stoppe en ny bølge med svart arbeid.