Støttepakke for britisk boligmarked

Storbritannias statsminister Gordon Brown vil sprøyte inn en milliard pund av skattebetalernes penger i landets boligmarked.  

Brown og samfunnsminister Hazel Blears la tirsdag fram en plan som tar sikte på å hjelpe folk som risikerer å få boligen sin solgt på tvangsauksjon. Ifølge en regjeringskilde vil tiltakspakken koste rundt en milliard pund eller 9,85 milliarder kroner.

– Tiltakene kommer som en overraskelse, skrev London-avisen Financial Times tirsdag. Ett av tiltakene i pakken er ett års pause i oppkrevingen av dokumentavgift – en skatt på boligkjøp – på eiendommer verdt under 175.000 pund (1,7 millioner kroner).

Briter som skal kjøpe bolig for første gang og har en husholdningsinntekt på under 60.000 pund (590.000 kroner), vil nå bli tilbudt rentefrie lån.

Lånene kan være på opptil 30 prosent av boligens verdi og får en løpetid på fem år.

Tiltakene skal både hjelpe boligeiere og bidra til å avverge økonomiske nedgangstider i Storbritannia. Men den konservative opposisjonen avviser dem som kortsiktige og mener den virkelige hensikten er å lokke velgere til det dypt upopulære regjeringspartiet Labour.