Pilene peker nedover, men ingen krisestemning

Negativ prisutvikling, nedgang i antall solgte boliger og fortsatt lang omsetningstid, er eiendomsmeglernes oppsummering av situasjonen på boligmarkedet.

Direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund, vil imidlertid ikke være med på at bransjen og boligmarkedet er inne i noen krise. Han regner med at prisene vil gå mindre ned enn det enkelte analytikere tror.

Flere venter et prisfall på 6-7 prosent i år. Meglernes bransjeorganisasjon tror nedgangen vil ligge nærmere 1 prosent.

Tveter understreker at det er store variasjoner både når det gjelder type bolig og fra sted til sted.

Opp fra juli til august
Fra juli til august økte prisene med 1,4 prosent. Tveter sier at dette var ventet fordi juli vanligvis er en dårlig måned i eiendomsmarkedet.

Korrigert for sesongvariasjoner er det et prisfall på 1,1 prosent.
Statistikken viser at boligprisene for august i år var 4,1 prosent lavere enn i samme måned i fjor.

Prisen på eneboliger steg med 2 prosent fra juli til august, men var 3,1 prosent lavere enn i august i fjor. Rekkehusprisen steg med 2,5 prosent men var 2,9 prosent lavere enn i 2007. De tilsvarende tallene for leiligheter var pluss 1 prosent og minus 5,2 prosent. Nedgangen størst for små leiligheter.

Store variasjoner
Prisendringene varierer fra sted til sted. Mens oljen smører boligprisene i Sandnes og Stavanger slik at prisøkningen har vært på 6 og 5 prosent i august, er det prisras i Bergen med en nedgang på 6 prosent.

De som kjøpte bolig i den forrige nedgangstiden fra 1988 til 1992, har gjort en god investering. Prisen på eneboliger har gått opp med 263 prosent sammenlignet med 1992. Tilsvarende tall for rekkehus og leiligheter er 308 og 361 prosent.

Tregere marked
Boligmarkedet er langt tregere enn det har vært tidligere. Det er færre boliger til salgs og det tar lengre tid å selge dem, men også her er det store lokale variasjoner.

I Tromsø tok det i august i gjennomsnitt 97 dager å selge en bolig, mens det i Oslo tok 29 dager. Gjennomsnittet for hele landet var 41 dager mot 26 dager i august i fjor og 38 dager i juli i år.

Det var også færre solgte boliger i august i år enn august i fjor. For alle boligtyper var det en nedgang på 22 prosent, fra 5.179 til 4.030 boliger. Nedgangen var størst for leiligheter med 27 prosent. Tallene for eneboliger og rekkehus var 13 og 18 prosent. På Finn.no var det i august 20.063 usolgte boliger mot 16.564 i august 2007.

Stabile OBOS-priser
For brukte OBOS-boliger var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen i august 29.843 kroner, eller 4,7 prosent høyere enn i juli. Hittil i år har prisene steget med 2 prosent.

Konsernsjef Martin Mæland i OBOS sier at dette viser at boligmarkedet ikke er så unormalt som mange vil ha det til.